Бізнес зараз просто в панічному стані. Ніхто не знає, коли це закінчиться, – Роксолана Пиртко

Економіка 11 Квітня, 2020 1 235

Роксолана Пиртко. Фото Galnet

В Україні вже майже місяць триває карантин. Через суворі обмеження практично перестав працювати бізнес. Що чекає на підприємців, коли послаблять карантинні заходи та чи витримає українська економіка світову кризу, розповіла каналу «ПравдаТУТ» головна керуюча менеджерка ТЦ «Роксолана» та СТРЦ «Спартак» Роксолана Пиртко, пише Львівська мануфактура новин.

Що за ці кілька тижнів невідомості відчуває бізнес?

– У бізнесу таке передчуття, що якщо коронавірус не вб’є нас фізично, то точно доб’є економічно. Особисто ми зразу відчули, як ці карантинні заходи впливають на підприємців, бо управляємо нерухомістю в різних сферах. Здаємо під оренду житло, офісну нерухомість, маємо великі торгові центри. Тому я одразу відчуваю, як реагує на ці всі обмеження малий, середній і великий бізнес.

На початку запровадження карантинних заходів бізнес був більш-менш розслаблений. У перший тиждень березня ми всі гарно попрацювали і ставились до карантину як до якоїсь відпустки, перерви, ніхто цього серйозно не сприйняв. Але із продовженням обмежень у всіх почалась масова паніка. В першу чергу тому, що бізнес не може спрогнозувати, до якого саме числа триватиме карантин. Ніхто не може наперед знати про наслідки, якими вони будуть. Бізнес в Україні переживав вже не одну кризу – економічну, політичну, військову. Але ніколи не було такої масштабної світової і європейської кризи одночасно. Коли просто зупиняють будь-яку бізнесову, виробничу і навіть усяку соціальну активність. І тут річ не в тім, що росте курс долара, змінюються споживчі настрої, – люди реально бояться. Їх обмежують в праві виходити з дому, відвідувати торгові заклади, користуватися будь-якими додатковими послугами, крім мінімально необхідних. Тому можу сказати, що бізнес зараз просто в панічному стані. Ніхто не знає, коли це закінчиться.

Які ж, на вашу думку, будуть наслідки цього простою?

– Великі збитки. Це стосуватиметься і виплати зарплати, і податків, і оплати комунальних послуг, і заборгованості всім постачальникам. В бізнесу завжди є період операційного кредиту, коли ти ведеш справи і розраховуєшся після того, коли тобі надали послуги, чи після того, як ти, до прикладу, продав товар. Зараз за той період простою і від того, що ти не можеш продати товар, збитки будуть нереальні. Адже, крім всього цього, є ще й постійні витрати, від яких не можеш відмовитися. Є працівники, їм треба платити зарплати, сплачувати податки за них. Вже не кажу про недоотримані прибутки, про які, мені здається, вже всі навіть забули.

Зараз кожного тижня оператори, з якими ми працюємо, підприємці просто підраховують суми збитків і розуміють, що кінця і дедлайну їм немає. На мою думку, однозначно відсотків на 30 підприємств в Україні і у Львові зокрема припинять свою діяльність. Це буде здебільшого стосуватися слабких операторів, в яких були операційні проблеми і до введення карантинних заходів. Люди змушені будуть звільнити працівників. Відповідно зросте безробіття в Україні. Це буде таким масовим результатом введення цього карантину.

Варто очікувати зменшення кількості підприємців. Нарощення їхніх боргів і збільшення рівня безробіття в Україні.

Але хочу сказати, що це не єдині наслідки, що будуть вести до загального спаду економіки. Нам потрібно очікувати того, що навіть ті підприємці, які працюватимуть далі в країні, потребуватимуть особливих умов – і з боку всіх партнерів, і з боку держави зокрема.

Всі мають розуміти, що коли ці карантинні заходи закінчаться, це не буде кінець всіх бід, це буде лише їх початок. Адже ці біди треба буде починати якось долати.

А ви зараз нараховуєте плату за оренду приміщень?

– З 17 березня тим орендарям, в яких є законодавчі обмеження на ведення діяльності, не нараховуємо орендні платежі. З початку запровадження карантину прийняли для себе таке рішення. Не час зараз думати про свої заробітки, тому стосовно офісних орендарів ми йдемо назустріч. У цьому випадку треба думати глибше. Ми вже відчуваємо паніку серед орендарів, відчуваємо, що їхні умови ведення діяльності драматично змінилися. Це не те, що вони не хочуть платити оренду, щоб якось зекономити. Вони реально не мають змоги вести свій вид діяльності – внаслідок того, що у них немає замовлень. Люди насправді зараз настільки панічно перелякані, що перестали замовляти навіть онлайн.

Коли ввели карантинні заходи, всі ж думали, що продажі, замовлення товарів продовжаться завдяки інтернету, але це не так. Коли люди перебувають в умовах невизначеності, а курс долара починає літати, вони перестають купувати будь-що, що не є найнеобхіднішим.

Вам доводилося скорочувати працівників? 

– Наші працівники завжди є для нас пріоритетом. Я борюсь до останнього за те, щоб зберегти кожного, хто є ефективним в сфері нашої діяльності. Впевнена, що будь-яку кризу можна подолати з хорошою командою. Хороша команда – на вагу золота.

Як викручуєтеся?

– Ми, як і усі, намагаємось не накопичувати збитки. Відмовились від всіх проектів розвитку, від святкування річниць торгових центрів, від зовнішньої реклами. Хоча в нас дуже гарні компейни, все запущене. Розуміємо, якщо будемо накопичувати ці борги, ніхто нам їх не пробачить і доведеться рано чи пізно за них розрахуватися.

Зараз ведемо перемовини зі всіма нашими орендарями. Адже діяльність торгових центрів зокрема залежить від успішності кожного з них. Від того, чим наповнений торговий центр, як він живе. Якщо ми збережемо партнерські стосунки зі всіма цими людьми, буде значно легше запуститись знову і здобути ефективність надалі.

На вашу думку, скільки долатимемо цю кризу?

– Думаю, щонайменше рік. Тому закликаю всіх наших партнерів взятись за руки та співпрацювати, розуміти і чути одне одного. Це дуже важливо. Звичайно, зараз можна сказати, що ніхто нікому нічого не винен і кожен має крутитись, як вміє. Але набагато легше перетерпіти наслідки цієї кризи, триматись разом і після закінчення цих карантинних заходів закотити рукави та реально почати працювати з нуля.

Ми розуміємо, що все, що ми робили протягом останніх п’яти років, зараз спуститься до нуля і доведеться працювати заново.

Коментарі

Позначки: ,