Сімдесят змій — представники вужевих та полози — оселилися у фермерському господарстві «Західний Равлик», що у селі Солонці, неподалік Львова.
У сонячний день ними аж кишить у спеціально створеному вольєрі. Змійки навіть позують. Наразі господарі — Ірина та Іван Юськевичі — звикають до нових підопічних, які у них лише два місяці. Адже поводитися зі зміями непросто, цього треба вчитися.
Юськевичам, які на своїй фермі вирощують равликів, змій подарувало українське господарство, яке вирощувало цих плазунів в екопарках. Ірина та Іван привезли плазунів у контейнерах, у відповідних мішечках. «Знайомство було страшним, — ділиться враженнями Ірина. — Коли мішечок розв’язався, кубла почали вилізати. Їх дуже багато. І хоча вони не отруйні, але усе ж це змії».
Нещодавно фермерське господарство отримало усі необхідні документи на них, а до того змії були на карантині. За цей час Держпродспоживслужба Пустомитівського району, для якої, м’яко кажучи, це теж зовсім новий вид діяльності, познайомилася з новими вихованцями фермерського господарства. Що казати, Юськевичі першими стали на цю стежку не лише в області, а й в Україні загалом.
Скептики, дізнавшись, що Юськевичі хочуть, окрім равликів, розводити ще й змій, лише посміхалися. Але вони знають Ірину… Це не та жінка, яка може поговорити, а згодом передумати, вона не відступить. Отож, щойно випала нагода, рептилії з’явилися на фермі.
Більше з ними порається Ірина. Іван, як і у випадку з равликами, підтримав затію дружини. Та ж виходила зі суто практичних міркувань. Зміїне м’ясо надзвичайно корисне. Ірина ж свого часу перенесла важку гематологічну хворобу. Тоді один із найкращих лікарів області зміг поставити її на ноги. Саме тоді Ірині спала на думку ідея з равликами, м’ясо яких, збагачене білком з амінокислотами, позитивно впливає на кровотворення.
Ця їжа корисна, до того ж допомагає правильно працювати серцево-судинній системі, помічна для виснаженого організму, бо містить надзвичайно широкий спектр амінокислот, білків, мікроелементів, усі вітаміни групи В, А, Е і навіть Д. А зміїне м’ясо зміцнює імунітет, допомагає людям, хворим на туберкульоз. Чому б не скористатися?
Під час чергової поїздки до країн Азії тільки утвердилася у своєму намірі. Ірина зауважила, що там віддають перевагу їжі, багатій на білки, а не свинині чи курятині. «У тамтешньому раціоні — жуки, павуки, змії й інші подібні тварини. Щоб скуштувати це, треба подолати психологічний поріг. Бо я їм усе, що рухається і не рухається. Для мене нема жодних проблем — аби воно було смачне. То я перепробувала всіх личинок, комах, шовкопрядів, саранчу та взагалі бозна-що. Помітила, що азіати масово не хворіють на онкологію. Бо у нас кожен другий українець перебуває у групі ризику, а у них — один із двадцяти», — розповідає Ірина.
Вона переконана, що «правильна» їжа повинна бути і на столах українців, і поставила це собі за мету, розводячи таких незвичних для нашого регіону тварин чи молюсків.
Ще один аргумент Ірини на користь м’яса змій: ними харчувалися під час голоду. «Навіть мою бабусю з родиною, яка була заможною, розкуркулили. Люди потрапили у скрутні умови, пухли з голоду, і не тільки слимаків їли, а й хробаків, личинок, щоб вижити. Просто у нас про це не прийнято говорити», — каже фермерка.
Перед тим, як взятися за чергову «екзотику», Ірина вивчає тему, багато читає. Для прикладу, дізналася, що французи, особливо світські дами, «сиділи» на так званій зміїній дієті. Таке харчування насичувало організм білками, завдяки його низькій калорійності француженки хизувалися граціозними фігурами.
Ірина куштувала змій тричі — двічі у Таїланді та один раз у В’єтнамі. «Приготовлені у різних подачах — у супах і навіть на грилі, вони викликали у мене смакове задоволення. Я взагалі полюбляю такі продукти, і для мене це смачно», — розповідає Ірина. У той же час чоловік Іван консервативніший у їжі. Він і равликів довго не пробував. Щоправда, зараз уже звик, але якщо дружина їла б равликів на сніданок, обід та вечерю, то він — тільки у вихідні. «Воно схоже на курятину, але суттєво ніжніше і м’якіші волокна. Це досить смачно. Крім того, надзвичайно корисно», — каже Ірина.
Юськевичі розповідають, що наразі триматимуть змій на м’ясо. Далі на фермі планують розводити й отруйних плазунів. Якщо першу партію змій, — неотруйних — фермери тримають неподалік свого помешкання, то отруйні житимуть поза обійстям.
Схожі зміїні ферми розвиваються в Узбекистані, Казахстані і на Далекому Сході. Цих плазунів там вирощують не лише задля м’яса, а й для того, щоб отримати отруту для фармацевтики. Юськевичів же не лякає те, що наразі вони в Україні єдині. Пригадують, як починали розводити равликів, яких теж не було в раціоні українців. Але вже тоді фермери знали, що у нас звикнуть до цього екзотичного молюска.
Щодо змій, впевнені, що знайдуться охочі поласувати їхнім м’ясом. Звісно, воно не стане масовим продуктом, а «їжею вихідного дня», тематичних фермерських гастротурів і вечірок. Адже в Україні є люди, які спеціально подорожують світом, аби відкрити для себе екзотичні смаколики.
Тому Юськевичі не мають наміру зупинятися на равликах і зміях. Планують також вирощувати жаб, а у перспективі, можливо, і ферму саранчі запустять.
Ірина вже пробувала готувати м’ясо змій і розповідає про те, які тут є нюанси. Насамперед треба бути гурманом, тонко відчувати смак. М’ясо має специфічний запах, не особливо приємний, який усувають відповідними маринадами. Добре підходять тут імбир, лимон. Юськевичі привозять різні трави, спеції зі своїх далеких подорожей.
«Змію вимочують у молоці одну-дві доби, аби м’ясо набрало ще ніжніших ноток, — діляться рецептом Юськевичі. — Воно прекрасно поєднується зі соєвим соусом, сіллю, паприкою. Натираємо, маринуємо, а далі її можна чи протушкувати, чи в суп додати, чи без проблем навіть стейк зробити. Зміїне м’ясо часто на грилі робиться».
Страва зі змії буде дорогою — орієнтовно 3−4 тис. грн за порцію. Однією зміючкою можна нагодувати трьох людей. Бо це таки делікатес, ним не наїдаються, як варениками.
Змії ростуть три роки до «їстівного стану». Їх добірно годують: свіжим мальком з рибних господарств (змія не їстиме несвіжого), перепелиними яйцями. Кожна змійка за тиждень з’їдає щонайменше одну рибку, одне перепелине яйце, випиває 30 грамів молока. Молоко теж п’ють фермерське, магазинного не хочуть.
Ірина не сподівається, що в Україні масово розводитимуть плазунів, як це сталося з равликами. Лише Юськевичі навчили 800 людей з цілої України, навіть зі Станиці Луганської приїжджали. Але, попри це, наступного року на фермі мають намір спорудити суттєво більші вольєри для вужів і полозів.
Зараз у змій відбувається період запліднення, у липні-серпні вони відкладатимуть яйця. Кожна зміючка може народити орієнтовно до 10 яєчок. Далі протягом 3−4 тижнів з яєчка вилупляться дітки. Орієнтовно в листопаді змії впадають у сплячку. Але це — у природних умовах. Однак якщо їм забезпечити проживання у приміщеннях, де тепло, то вони взагалі не спатимуть. Юськевичі ж «вкладатимуть» змій у сплячку разом із равликами…
Ірина Дмитрів “Високий замок”/Фото автора