Новини

Зять Тістика, перебіжчики та господарники-аутсайдери, – хто очолить РДА на Львівщині

За більше, ніж сто днів перебування на посаді очільника Львівської ОДА Маркіяна Мальського, сьогодні, 23 жовтня, Кабмін нарешті погодив кандидатури на посади голів районних державних адміністрацій Львівської області. І то не всіх: три РДА так і надалі залишаються без кандидатів на очільників. Про це пише Четверта студія.

Перелік голів РДА “злили” через сайт “Перець” й люди, дотичні до Маркіяна Мальського, одразу розшарили через Фейсбук цю новину, що підтвердило достеменність списку, а також те, що його власне “злили”. І так, у списку кандидати на посаду голів 17 районних державних адміністрацій Львівської області.

Наразі відсутні кандидати у трьох районах – Радехівський, Сокальський та Старосамбірський. Після погодження в Уряді, кандидатів повинен затвердити своїм указом Президент Володимир Зеленський.

  1. Бродівський р-н: Адамець Володимир Миколайович
  2. Буський р-н: Коваль Олег Васильович
  3. Городоцький р-н: Саган Іван Іванович
  4. Дрогобицький р-н: Жолобович Назар Вікторович
  5. Жидачівський р-н: Гучко Марія Михайлівна
  6. Жовківський р-н: Черніховський Роман Іванович
  7. Золочівський р-н: Маркевич Василь Богданович
  8. Кам’янка-Бузький р-н: Замула Христина Петрівна
  9. Миколаївський р-н: Вовчастий Андрій Володимирович
  10. Мостиський р-н: Галів Любомир Теофільович
  11. Перемишлянський р-н: Гуменюк Богдан Степанович
  12. Пустомитівський р-н: Марко Андрій Тарасович
  13. Радехівський р-н: –
  14. Самбірський р-н: Жебко Андрій Богданович
  15. Сколівський р-н: Янко Богдан Ярославович
  16. Сокальский р-н: –
  17. Старосамбірський р-н: –
  18. Стрийський р-н: Кащук Любомир Мирославович
  19. Турківський р-н: Бабяк Віталій Євгенович
  20. Яворівський р-н: Шумський Андрій Миколайович.

З власних джерел «Перцю» відомо, що не всі кандидати у списку проходили через проект команди Президента «Lift». Також у порівнянні з списком, який оприлюднили ЗМІ на початку жовтня, у переліку кандидатів стались зміни:

  • у Самбірському районі з претендентів відпала Дутко Світлана;
  • у Кам`янка-Бузькому – Лень Володимир;
  • у Золочівському – Кіріченко Віталій.

Також сьогодні під час прес-конференції голова ЛОДА Маркіян Мальський заявив, що новопризначені голови РДА займуть свої посади «на 8-12 місяців, до завершення етапу реформи децентралізації, коли будуть ліквідовані РДА».

Екс-голова Яворівської РДА Ігор Самардак у Фейсбуці влучно пожартував про те, що не прийшло і півроку з того моменту, коли районні державні адміністрації на Львівщині залишились без керівників.

Кого ж Мальський призначає на посади керівників районів? Так, саме Мальський, оскільки це – пряма компетенція голови Львівської ОДА, про що він сам повідомив сьогодні під час спілкування з глядачами сайту “Твоє місто”.  І одразу заявив, що досвід – це оціночний критерій. Хоча це актуально тільки для деяких кандидатів, для інших – досвіду стільки, що дивно, чому “нова команда”, яка так обіцяла повне оновлення, робить ставку на цих осіб.

Сколівська РДА

Чи не найбільш резонансним прізвищем у оприлюдненому переліку є Богдан Янко – 62-х річний кандидат на посаду очільника Сколівської РДА.

Цікаво, що він очолював Сколівську РДА до серпня цього року й був звільнений уже Зеленським. До того 30 років пропрацював у судах різних інстанцій, а за часів його керівництва Сколівщиною район не відзначився помітними успіхами й посідав останні місця у рейтингу соціально-економічного розвитку районів. До слова, саме Янко був керівником виборчого штабу кандидата на пост президента Петра Порошенка у Сколівському районі, пише Львівський портал.

Дрогобицька РДА

Ще одним перебіжчиком-майбутнім головою РДА на Львівщині у теж важливому районі області – Дрогобицькому – стане молодий, теж колишній прихильник Порошенка, Назар Жолобович. Він працював у департаменті внутрішньої політики Львівської ОДА саме при Порошенку, був звільнений, за деякими даними, за профнепридатність, а на парламентських виборах набрав менше 1,5% голосів, відзначалось у сюжеті “5 каналу Львів”. “Нашого цвіту по цілому світу”, – ірозінує у Львівській політиці експерт Василь Музика.

Бродівська РДА

Третім дивним призначенням сміливо можна назвати кандидатуру Володимира Адамеця, який довгий період часу був в.о. голови Бродівської РДА. Цей район завжди був проблемним для Львівщини, адже мав найгірші економічні показники, “пас задніх”. “Володимир Адамець був призначений першим заступником голови РДА в 2015 році і працював на цій посаді до початку 2019 року”, – пише сайт Вголос.

Жовківська РДА

Жовківська РДА ж отримала зятя Тістика. І цим, мабуть, усе сказано. У районі цю людину “блатним” і вказують на партію “Свобода”. Він також будує за гроші тестя приватну клініку біля лікарні у Жовкві.

Яворівська РДА

Ну і про позитиви. Точніше, про відсутність негативу. Яворівську РДА прогнозовано очолив Андрій Шумський. Цю посаду йому пророкували ще задовго до перемоги Зеленського.

До слова, Мальський повідомив, що до кінця цього тижня, максимум до кінця наступного на Львівщині будуть призначені усі голови РДА.

З його слів, для участі у проекті LIFT для відбору кандидатів на 20 посад голів РДА Львівщини зголосилися близько 600 кандидатів. З них близько 300 осіб відсіяли, оскільки щодо них була інформацію про кримінальні правопорушення, корупційні чи інші зловживання. Мальський нагадав, що посади голів РДА – тимчасові, оскільки вони зникнуть у процесі завершення реформи місцевого самоврядування.

Щодо критеріїв відбору голова ОДА пояснив: «Критерії мого особистого відбуру полягали у тому – дуже хотілося, щоб до керівництва району приходили люди ініціативні, відкриті, щирі і професійні. Досвід чи його відсутність – це критерії оціночні».

ІВ Четверта студія.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

2 години тому

У Львові на таксі курсують елітні автомобілі Tesla (ВІДЕО)

Каже, коли його «підрізають» на вантажівці – «відводить душу» на «електричці». Повного заряду вистачає на…

2 години тому

Скандал в Академії сухопутних військ у Львові може бути спланованою атакою

На початку травня до тимчасової слідчої комісії ВР надійшла колективна скарга від курсантів Національної академії…

3 години тому

На Львівщині ветерани війни та члени їхніх сімей можуть отримати кошти на підтримку підприємницької діяльності (відео)

Після півторарічного проведення у зоні бойових дій Ігор продовжив працювати на підприємстві. Детальніша інформація про…

6 години тому

Американські євреї зреагували на крадіжку лісу в Брюховичах

Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України у…

13 години тому