Новини

Звідки насправді родом популярний рол Каліфорнія

Рол Каліфорнія є одною з найбільш популярних страв не тільки в Україні, а й по всьому світу. Страва являє собою різновид урамакі, які відомі як роли, загорнуті навиворіт. Їх люблять за ніжний смак та оригінальне поєднання компонентів. Але, замовляючи роли у Львові та інших містах України, мало хто здогадується, що приналежність страви до японської кухні є досить спірним питанням. Давайте розберемося в цьому більш детально.

Хто є творцем ролу Каліфорнія?

Існує 2 версії походження відомої страви. Перша з них пов’язана з філією ресторану Токіо Кайкан в Лос-Анджелесі. У цьому закладі працював талановитий шеф-кухар, який чудово робив суші – Ітіро Масіта. Саме він вирішив ввести зміни в технологію приготування класичних японських суші.

Кухар вирішив замість сирої риби загортати в рис м’ясо краба, а лист водоростей перемістити всередину рулетів. Нова версія японської страви отримала назву «Каліфорнія». За іншою з версій в той же час інший шеф-кухар Хідеказу Тодзё переїхав у Ванкувер і теж почав робити рол за схожою технологією.

Він стверджував, що цей рецепт він винайшов ще в Японії. У процесі приготування ролу Каліфорнія він використовував огірок, авокадо та м’ясо краба. Але, на відміну від кухаря Масіта, Тодзё покривав рол водоростями. Така особливість була не до вподоби відвідувачам, тому вони часто знімали норі, та їли тільки решту. Після того, кухар з Ванкуверу вирішив «заховати» норі всередині.

Які факти про ролі Каліфорнія є міфами?

Існує кілька міфів, які пов’язані з цим смачним делікатесом. Серед них можна виділити наступні:

  • небезпека для вагітних жінок;
  • висока калорійність;
  • відсутність ознак класичних суші.

На думку деяких суші-майстрів, вказана страва не є різновидом суші. Справа в тому, що технологія приготування та компоненти істотно відрізняються від класичного варіанту. Але, це всього лише міф. Терміном «суші» позначають всі страви, які готуються на основі рису, з додаванням спеціального оцту або суміші солі з цукром.

Вагітним жінкам рол «Каліфорнія» не може нанести шкоди, оскільки до складу не входить сира риба. Оригінальний рецепт передбачає застосування вареного м’яса краба, яке не зашкодить малюкові та мамі. Що стосується високої калорійності, то треба звертати увагу на склад.

У традиційній рецептурі присутні авокадо, огірок та м’ясо краба. Інгредієнти мають низький вміст жиру, тому не додадуть зайвих сантиметрів фігурі. Якщо в складі вказані доповнення у вигляді кляру, вершкового сиру або майонезу, то тоді калорійність дійсно істотно підвищується.

Звідки насправді родом популярний рол Каліфорнія
Звідки насправді родом популярний рол Каліфорнія

«Джерело: sushi-do.lviv.ua»

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

У Львові роками не можуть навести лад із сходами біля церкви Юра

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму звернеться до Львівської міської ради щодо використання коштів…

23 хв. тому

У Львові врятували жінку, яка 8 років страждала від болю

перенесла 40 операцій, які не допомогли

36 хв. тому

На Львівщині збільшать фінансування для потреб ветеранів

Комісія з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій пропонує збільшити фінансування Програми підвищення конкурентоспроможності…

37 хв. тому