Новини

Жан Беленюк завоював перше олімпійське золото для України (ВІДЕО)

Депутат від “Слуги народу” Жан Беленюк завоював для України першу золоту медаль на Олімпійських іграх в Токіо. У фіналі греко-римської боротьби у вазі до 87 кг він переміг угорця Віктора Лорінца з рахунком 5:1.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на BBC Україна, після перемоги Беленюк станцював гопака.

“Я пройшов довгий і тяжкий шлях, почав займатись в 9 років, зараз мені 30 років, і нарешті це сталося, я взяв олімпійське золото”, – заявив Жан Беленюк. При цьому він розплакався і подякував своєму тренері та мамі, які його дуже підтримували.

Він сказав, що надалі сконцентрується на політичній роботі.

На шляху до фіналу Жан Беленюк переміг у стартовому поєдинку європейського чемпіона, сербського спортсмена грузинського походження Зураба Датунашвілі, у чвертьфіналі виявився сильнішим за алжирця Башира Сід Азара, а у півфіналі впевнено переміг хорвата Івана Гуклека з рахунком 7:1.

30-річний Жан Беленюк є сином українки та руандійця, який загинув під час громадянської війни в Руанді 1994 року.

У 2015 році український спортсмен став чемпіоном світу з греко-римської боротьби у вазі до 85 кг. У 2016 році він завоював на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро срібну нагороду з греко-римської боротьби у тій же вазі, поступившись росіянину грузинського походження Давіту Чакветадзе.

У 2019 році Беленюк поборов з рахунком 2:1 угорця Віктора Лорінца і став чемпіоном світу з греко-римської боротьби у вазі до 87 кг.

А з 2019 року Беленюк став депутатом Верховної Ради від “Слуги народу” під №10 у партійному списку. Тоді він заявив, що до списку його особисто запросив Володимир Зеленський.

“Я погодився, адже і на президентських виборах підтримував Зеленського”, – пояснив спортсмен.

Він одразу попередив колег по партії, що продовжить спортивну кар’єру та готуватиметься до Олімпійських ігор, а в Раді займатиметься питаннями спорту.

Коментарі

Кенцало Юра