Новини

Зеленський хоче штрафувати українців за ухилення від мобілізації

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, в якому, зокрема, пропонується запровадити штрафи за порушення правил військового обліку для громадян, які перебувають у військовому резерві.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на ZMINA, документ опублікували на сайті парламенту.

Автором законопроєкту став президент Володимир Зеленський. У пояснювальній записці до документа він наголосив, що зміни розробили у зв’язку з необхідністю вдосконалення організаційно-правових засад комплектування ЗСУ, зокрема погодження системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління зі стандартами НАТО.

Серед іншого Зеленський пропонує:

штрафувати військовослужбовців запасу, які не стануть на облік у місцевому військкоматі або не повідомлять туди про зміну місця проживання і роботи, на 510–850 грн, а за повторне порушення – на 850–1700 грн;

за неприбуття на місце збору для мобілізаційної підготовки штрафувати звичайних громадян на 1700–3400 грн, а посадових осіб на 3400–5100 грн. У разі повторного порушення суми становитимуть 3400–5100 грн і 5100–8500 грн відповідно;

за умисне псування або втрату військово-облікової карти або військового квитка штрафувати на 510–850 грн, а в разі повторних випадків на 850–1700 грн. 

Також законопроєкт передбачає можливість призову звільнених у запас військовослужбовців без оголошення мобілізації на службу терміном до шести місяців з наданням робочого місця або місця у виші та нарахування пенсійного стажу.

Нагадаємо, що на початку поточного року президент Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та терміни проведення чергових призовів. У документі, зокрема, йшлося про призов до армії з 18 років.

Публікація указу спричинила неоднозначну реакцію в суспільстві, адже під час президентства Петра Порошенка на строкову службу до армії забирали юнаків 20-річного віку. Відбувалося це через розбіжності між Законом “Про військовий обов’язок і військову службу” і президентськими указами про призов.

Однак згодом у Міноборони виступили із заявою, що на строкову службу 18- та 19-річних юнаків не призиватимуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав ЗСУ. Перед початком кампанії Міноборони нагадало відповідальним за призов не забирати до армії 18-річних юнаків.

Водночас відомо, що останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору.

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

На ситуацію з незаконним доставленням призовників неодноразово реагувала Омбудсман, яка пропонувала унормувати відповідні статті законодавства. Засуджував практику “полювання” й Генштаб. Нове керівництво Міноборони вже висловилося проти проведення подібних рейдів.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

10 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

10 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

10 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

10 години тому