Новини

Зеленський хоче отримати контроль над ЗМІ, щоб переобратись на другий термін

Так званим законом про “олігархів” президент України Володимир Зеленський намагається поставити під свій контроль українські ЗМІ, щоб мати можливість переобратись на другий термін.

Про це заявив позафракційний народний депутат Гео Лерос в ефірі “Прямого”, пише Четверта студія.

“Дуже цікаво спостерігати за боротьбою Зеленського з олігархами, з огляду на той факт, що він, в принципі, став президентом завдяки олігархам, завдяки каналам олігархів. Якщо провести просту паралель між Зеленським та олігархами, можна поставити “рівно” або додати “плюс”. Тому що, якщо ви подивитеся на ключові канали олігархів, ні один з цих телеканалів не критикує Зеленського і Єрмака. Є табу на ці два слова. У негативному контексті канали олігархів не чіпають Зеленського зовсім”, – зазначив політик.

За його словами, це свідчить консенсус, який наразі склався між Володимиром Зеленським і українськими олігархами.

Гео Лерос нагадав, що в українському законодавстві й так існує механізм знищення монополій, існування яких й дозволяють існувати у нашій країні олігархічному капіталу.

“Більш того, ті важелі, які вже сьогодні є в руках Зеленського, такі як Антимонопольний комітет, в принципі, абсолютно всі повноваження в руках є, щоб знищувати нерівні умови.

Це те, чим олігархи володіють – це нерівні ринкові умови. Є Антимонопольний комітет, який може на корені знищити будь-яку монополію. Але при цьому пані Піщанська, яка є сестрою сусідки по сходовій клітці Зеленського, на яку записана його вілла в Італії, вона не бачить монополій в країні, вона не бачить нерівних умов”, – додав депутат.

За його словами, тому в Офісі президента й вигадується така “бутафорія” у вигляді Радин національної безпеки і оборони, яка створює враження боротьби Зеленського з олігархами.

“Але більш цікаво, що завдяки РНБО і ось цим законом про олігархів Зеленський отримує невидимий контроль над медіа. Тому що в якийсь ключовий момент, так само як олігархічні канали допомогли Зеленському стати президентом, точно так же вони можуть зіграти фатальну роль для нього під час наступних виборів. І тому вже сьогодні Зеленський готується “приручити” ці олігархічні канали для того, щоб вони не стали таким дамокловим мечем, який повисне над ним”, – підсумував Гео Лерос.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 23 вересня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Народні депутати з фракції “Європейська Солідарність” та інших парламентських політичних сил подали до Ради альтернативний законопроєкт про олігархів.

На думку спікера Верховної Ради Дмитро Разумкова, у президентському законопроєкті про олігархів існує конфлікт інтересів, оскільки, гіпотетично, олігархи можуть бути в складі РНБО, яке й визначатиме людину олігархом.

За словами представника президента України Веніславського, закон про “олігархів” передадуть на підпис Володимира Зеленського без додаткових правок.

Коментарі

Олег Довганик