Новини

Зеленський анонсує порушення прав людини, – правозахисник

Президент України Володимир Зеленський доручив керівництву СБУ розслідувати діяльність навчальних закладів, пов’язаних з організацією опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в спробі перевороту 2016 року.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на видання ZMINA, про це він заявив на пресконференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Києві.

“Ми сьогодні довгий час говорили на цю тему, говорили дуже детально. Я знаю, що це питання вже було на порядку денному між Україною і Туреччиною”, – заявив Зеленський.

Він наголосив, що це питання багато років не вирішувалося.

“Сьогодні я отримав дуже детальні речі і факти від президента Ердогана, є різні прізвища. Всю цю інформацію я вже передав керівнику СБУ, який повинен цим питанням займатися”, – сказав президент.

Водночас координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич вважає, що такими заявами президент фактично анонсує майбутні порушення прав людини і просто – правових норм.

“Адже в разі, якщо є скоєно правопорушення, його мають розслідувати, і на нього мають реагувати уповноважені на це інститути в спосіб, передбачений законом. Коли ж авторитарний очільник держави на особистій зустрічі просить свого візаві “розібратися” з організацією, яку він переслідує, де тільки може, із досить сумнівних причин, – ані про право тут не йдеться, ані на дотримання прав людини (як-от на свободу і особисту недоторканність, чи свободу об’єднань, чи право знайти захист від переслідувань) очікувати не випадає”, – зазначає Буткевич у коментарі виданню ZMINA.

Він додав, що попередні дії української влади в цій сфері – зокрема, незаконне видворення до Туреччини влітку 2018 року двох її громадян, бізнесмена і журналіста, – уже спричинили міжнародну критику на адресу України та стали підставою для справи в Європейському суді з прав людини.

Але в Україні за незаконні дії ніхто так і не відповів, і подібна практика, за словами експерта, продовжується. Так, наприкінці 2019 року, напередодні візиту Зеленського до Азербайджану, туди було примусово повернуто блогера Ельвіна Ісаєва – теж незаконно і теж безкарно.

“Те, що зараз президент України на весь світ офіційно анонсує дії українських силових структур за ініціативою і під тиском офіційної Анкари, свідчить про тенденцію. А саме – подальше принесення прав людини, зокрема прав біженців та політемігрантів, у жертву політичній доцільності, розмінювання життя і свободи людей на ситуативні вигоди на догоду авторитарним режимам, які самі не мають до прав людини жодної поваги. Україні та її мешканцям ця тенденція нічого доброго не віщує”, – підсумовує Буткевич.

Як відомо, Анкара пов’язує вчителів, що працюють у школах гюленістів, з релігійним проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого вважає відповідальним за спробу військового перевороту в Туреччині в липні 2016 року.

У 2018 року Анкара вимагала від Києва екстрадиції п’ятьох турецьких учителів, нібито пов’язаних із Фетхуллахом Гюленом.

Фетхуллах Гюлен – 78-річний турецький богослов і проповідник. Він живе у вигнанні в Сполучених Штатах, де йому надано притулок.

Колись він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній Партії справедливості і розвитку (AKP) турецького президента прийти до влади.

Рух Гюлена було оголошено в Туреччині терористичною організацією, Україна видала Туреччині кількох прихильників Гюлена.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Американські євреї зреагували на крадіжку лісу в Брюховичах

Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України у…

1 годину тому

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

14 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

14 години тому