Новини

Завтра починається Петрів піст

Петрів піст 2019: що можна і заборонено робити

Петрів піст залежить від того, рано чи пізно буває Великдень, і тому тривалість його різна. У 2019 році Петрів піст триває з 24 червня по 11 липня.

Виникнення Петрового посту

Через 7 днів після свята Трійці (П’ятидесятниці) починається Апостольський або Петрів піст, в пам’ять про двох найбільш шанованих апостолів Петра і Павла. Установлення Петрового посту – раніше його називали постом П’ятдесятниці – відноситься до найперших часів Православної Церкви. Особливо він утвердився, коли у Константинополі й Римі св. рівноап. Костянтином Великим (розум. 337 р.; пам’ять 21 травня) були споруджені храми на честь свв. первоверховних апостолів Петра і Павла. Освячення константинопольського храму відбулося в день пам’яті апостолів 29 червня (за ст. стилем; тобто 12 липня за новим), і з тих пір цей день став особливо урочистим і на Сході, і на Заході. Це день закінчення посту. Початкова ж його межа рухлива: вона залежить від дня святкування Пасхи; тому тривалість посту варіюється від 6 тижнів до тижня і одного дня.

Скільки триває Петрів піст

Петрів піст залежить від того, рано чи пізно буває Великдень, і тому тривалість його різна. Він завжди починається після П’ятидесятниці, і припиняється 12 липня. Найтриваліший піст містить в собі шість тижнів, а найкоротший – тиждень і один день.

Петрів піст: що можна їсти

Подвиг Петрового посту менш суворий, ніж Великий піст: під час Петрового посту статут Церкви наказує щотижня по середах і п’ятницях – утримуватися від риби. У суботні, недільні дні цього посту, а також у дні пам’яті якого-небудь великого святого або дні храмового свята також дозволяється риба. Так як будь-який пост пов’язаний з обмеженнями у споживанні їжі, то, звичайно ж, більшість традицій Петрового посту так чи інакше пов’язані з кулінарією. Приміром, у свята – дні пам’яті деяких святих, які випадають на посаду, завжди було прийнято пекти рибники. Це пироги, які являють собою рибу, цілком запечену в тісті. Також традиційними стравами в Петрів піст вважаються холодна пісна окрошка і ботвінья (холодний суп на кислому квасі). Ці страви користуються особливою популярністю по середах і п’ятницях, тобто в дні суворого посту, коли під забороною не тільки їжа тваринного походження, але і риба, і навіть олія.

До речі, згідно з церковними канонами, протягом всього Петрового посту діє заборона на м’ясо, молоко і яйця. Причому не можна вживати навіть страви, при приготуванні яких були використані ці заборонені продукти. Також у ці дні рекомендується відмовитися від алкоголю і шкідливих звичок.

Що не можна робити в Петрів піст

Церква не вітає ніяких весіль в Петрів піст. На те є цілий ряд причин. По-перше, через обмеження в їжі, які традиційно супроводжують будь-який пост: з пісних страв навряд чи вдасться накрити по-справжньому святковий стіл. По-друге, у дні посту забороняється вести дозвільний спосіб життя, тобто гуляння і будь-які веселощі під забороною, а весілля – це, як правило, урочиста і радісна подія з алкоголем і танцями. Крім того, згідно з народним повір’ям, сім’я, яка зіграла весілля в Петрів піст, не буде міцною і, швидше за все, швидко розпадеться через постійні сварки і скандали.

УНІАН

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

6 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

6 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

6 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

10 години тому