Мінські угоди дали змогу зупинити повномасштабне вторгнення регулярної армії Російської Федерації в Україну, дали час для створення боєздатних Збройних Сил і зірвали кремлівський план створення «Новоросії» та «Малоросії».  Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» заявив в інтерв’ю журналісту Сергію Лойку для Радіо Свобода, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу “Європейської Солідарності”.

«Було критично необхідно виграти час для побудови ефективних Збройних сил України для захисту української землі. Підкреслюю – не для нападу, а для захисту української землі, для того, щоб ціна просування регулярних частин російських збройних сил по кожному додатковому метру нашої землі суттєво підвищувалась. І ця мета була також досягнута. Ще раз підкреслюю, що усі три документа Мінських домовленостей у своїй основі базувались на мирному плані президента Порошенка», – нагадав лідер «Європейської Солідарності».

Ще одна мета Мінських домовленостей – формування світової коаліції на підтримку України. «Це також вдалося вибудувати, і відповідальність за недотримання Мінських угод  відобразилась у застосуванні санкцій з боку США, країн «Великої сімки», ЄС, Австралії, Нової Зеландії, Японії та всіх інших» – зазначив Петро Порошенко.

Він наголосив, що санкції не були спрямовані проти російського народу, вони стали єдиним інструментом у руках міжнародного співтовариства для тиску на Росію з метою звільнити українську землю від агресії та окупації.  За словами Порошенка, через неконструктивну позицію Кремля Україна запропонувала додатковий інструмент для деескалації – міжнародну миротворчу місію.

«Ми запропонували, щоб додатково була запроваджена позиція щодо миротворців, яка була повністю узгоджена з постійними членами Радбезу ООН, крім Росії, які зобов’язані виступати гарантом українського суверенітету в рамках Будапештського меморандуму. А також забезпеченням перехідного періоду, розрахованого на реалізацію дорожньої карти Мінська, у якій описуються терміни та послідовність дій усіх пунктів мінських домовленостей».

Петро Порошенко нагадав, що саме Росія блокує реалізацію дорожньої карти, а запровадження так званої «формули Штайнмаєра», вирваної з контексту в кремлівській редакції, суттєво послабило позицію України.