З 1 жовтня в Україні дозволено проектувати підземні паркінги під лікарнями, ресторанами та в історичних районах

Новини 26 Жовтня, 2018 155

Ілюстрація: "Радіо Свобода"

В Україні з 1 жовтня дозволено проектувати підземні паркінги під закладами харчування, спорту, культури і охорони здоров`я (крім корпусів з палатами) за умови дотримання відповідних протипожежних та інших технічних вимог.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«З 1 жовтня цього року набрали чинності зміни до державних будівельних норм, згідно з якими дозволено проектувати підземні паркінги не лише під торговельно-розважальними центрами, а й під кафе, ресторанами, театрами, музеями, установами спорту і лікарнями (крім корпусів, де розміщені палати для безпосереднього перебування пацієнтів, які лікуються)», – написав він.

Парцхаладзе зазначив, що сьогодні в Європі такі підземні парковки – це зручність для відвідувачів цих закладів і дієвий спосіб боротьби з перенасиченою кількістю припаркованого транспорту на вулицях.

«Сподіваюся, що з впровадженням такої можливості в Україні покращиться ситуація з парковками, адже зараз нестача паркувальних місць для автомобілів і завантаження центральних районів хаотично припаркованими машинами – це велика проблема для великих міст України», – написав він.

Також Парцхаладзе підкреслив, що створення підземних паркінгів під такими громадськими будівлями навіть в історичних районах – це досвід європейських та інших розвинених країн.

«Наприклад, в австрійському Відні та австралійському Сіднеї підземні автостоянки побудовані під всесвітньо відомими оперними театрами. Раніше українськими будівельними нормами дозволялося розміщувати підземні паркінги під громадськими будівлями, крім закладів охорони здоров`я, спорту, культури, громадського харчування, соцзабезпечення, шкіл, дитсадків, дитячих будинків», – написав чиновник.

Парцхаладзе повідомив, що, згідно зі змінами в нормах, паркінг має бути відділений перекриттям REI 180, а технічні приміщення закладів, під якими він розміщуватиметься, маєі бути відокремлені від нього суцільною протипожежною стіною 1-го типу.

Крім цього, паркінг повинен мати самостійні шляхи евакуації й окремі інженерні комунікації для безпеки в разі надзвичайних ситуацій.

Довідка. Державні будівельні норми (ДБН) – обов`язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Ілюстрація: Facebook/Лев Парцхаладзе

 

Коментарі

Позначки: ,