Новини

Юрій Холод і Максим Козицький відвідали виставку у Львові

Виставку графіки «Пригоди Дон Кіхота, розказані Іваном Франком і Теофілом Копистинським» сьогодні відкрили у Львівському палаці мистецтв за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Іспанії в Україні Рікардо Лопес Аранда Хаґу.

Про це повідомив в о голови ЛОР Юрій Холод, пише Четверта студія.

Вона розповідає про маловідому сторінку іспансько-українських культурних контактів та ознаменувала собою також початок вже ІІІ Днів Іспанії у Львові.

Оглянути тут можна шістнадцять ілюстрацій до поеми-переспіву твору Мігеля Сервантеса «Пригоди Дон Кіхота», яку написав наприкінці 19 століття Іван Франко.

Автором гравюр вважається відомий у той час художник-реаліст Теофіл Копистинський (1844-1916), який співпрацював як ілюстратор із журналом «Дзвінок», де вперше надрукували переспів Івана Франка.

Перше публічне представлення гравюр Теофіла Копистинського, які, за підтримки Посольства Іспанії та ГО “Міжнародне товариство українсько-іспанської дружби”, дизанери опрацювали та збільшили у розмірі, триватиме до 4 жовтня.

Під час відкриття виставки пан Посол запевнив, що Іспанія підтримує нашу боротьбу проти російського агресора, а Дон Кіхот, котрий так щиро боровся за справедливість і віками надихає робити це цілі покоління, на своєму коні точно в рядах українського воїнства.

Від імені Львівщини ми передали через нашого гостя іспанцям та Іспанії велику вдячність за стійку незмінну гуманітарну і міжнародну підтримку України, за всі ті культурні, освітні та економічні зв’язки, які з року в рік міцнішають між нашими країнами.

Також у межах Днів Іспанії пан Посол Рікардо Лопес Аранда Хаґу прочитає дві відкриті лекції про культуру та війну(и) у Львівському національному університеті імені Івана Франка та УКУ. З 30 вересня по 2 жовтня у Планета Кіно Forum Lviv можна буде подивитися три фільми сучасних іспанських режисерів мовою оригіналу з українськими субтитрами, а 2 жовтня у театрі ім. Леся Курбаса відбудеться концерт іспанської музики фламенко.

Коментарі

Олег Довганик