Новини

ЄС хоче прийняти Сербію і Чорногорію в 2025 році – ЗМІ

Про це йдеться у новому стратегічному документі Єврокомісії щодо балканських країн, який представлять у Брюсселі 6 лютого, повідомляє Die Welt.

“З сильною політичною волею до здійснення реформ і до вирішення спорів з сусідами, Чорногорія і Сербія повинна бути готові до членства в 2025 році”, – йдеться в документі, який у вівторок презентує єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган.

На думку Єврокомісії на даний час  для країн Західних Балкан відкривається “історичне вікно можливостей”, а їхнє майбутнє твердо і безповоротно пов’язують з ЄС.

“Членство в ЄС країн Західних Балкан піде на користь політичним, безпековим та економічним інтересам Союзу”, – зазначається в документі.

Проте в Брюсселі наголошують, що для вступу необхідні значні реформи, “для того, щоб зацікавлені країни відповідали всім критеріям членства, а також необхідно зміцнити їх демократію, провести переконливі реформи в таких ключових областях, як верховенство закону, конкуренції, регіонального співробітництва, а також необхідне примирення між сусідами”.

Зокрема, Єврокоміся закликає до “всеосяжної, юридично обов’язкової угода між Сербією та Косово”.

У документі також йдеться про те, що ЄС значно збільшить свою підтримку процесу трансформації на Західних Балканах. З цією метою Єврокомісія розробила детальний план дій для країн.

Він містить конкретні вказівки, щоб допомогти країнам зміцнити верховенство права, покращити соціально-економічний розвиток та підвищити їх участь у питаннях біженців та безпеки до кінця 2020 року. Зокрема, Брюссель закликає країни “створити національні координаційні центри для контролю на кордоні” або більш тісно співпрацювати з юридичними експертами з країн ЄС.

Нагадаємо, нещодавно євро комісар Ган заявляв, що Сербія і Чорногорія, швидше за все, будуть наступними країнами, які приєднаються до Європейського Союзу до 2025 року.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині перекрито канал контрабанди товарів

вартість вилученого становить понад 14 млн грн

2 години тому

У Львові однорічний малюк закрив бабусю на балконі

Жінку з балкона на сьомому поверсі звільняли вже рятувальники

4 години тому

У Пустомитах судитимуть сімейного лікаря

Систематично підробляв рецепти на продаж сильнодіючих лікарських препаратів

4 години тому