Новини

Вигул лише з 14 років і намордник для чіхуахуа: що треба знати власникам собак

Адвокат Інна Мірошниченко розповіла, як правильно вигулявати та утримувати домашніх собак.

З точки зору законодавста домашня тварина – це річ. І ця річ належить власникові, який несе повну відповідальність за неї. Так само, як водій авто при ДТП не може сказати “у машини гальма надто повільні, то не моя вина, що я не зупинився”, власник собаки відповідає за все, що вчинить його улюбленець стороннім особам. Навіть якщо такі особи провокують тварину. Про це пише Прямий.

Домашні тварини підлягають реєстрації, якщо хтось не знав. І на кожну кішку, собаку у господаря мають бути реєстраційні документи. У Києві реєстрацією займається КП “Центр ідентифікації тварин”.

Це не означає, що хтось із рейдом прийде до вас додому і забере вашого пухнастика (хоча теоретично і таке можливо). Але якщо собака, наприклад, на одну хвилину залишився без вашого нагляду, навіть якщо на ньому ошийник та повідок, це є підставою для його вилову компетентними органами.

Вилов здійснюється з 5 до 7 ранку та після 20 години.

А повернення тварини можливе лише після спливу 7 днів карантину та за умови пред‘явлення реєстраційного свідоцтва на тварину та оплати вартості її утримання. Уявіть, який то стрес для песика? Тиждень на карантині? Тож, ніколи не відпускайте собаку з повідка у вказаний вище час, якщо не хочете потім тиждень чекати на зустріч із ним.

Вигулювати тварину може лише особа, яка досягла 14 років. НЕЗАЛЕЖНО ВІД РОЗМІРІВ ТВАРИНИ! Навіть якщо це цуценя чіхуахуа, все одно із нею має бути дорослий!

Це означає, що собака, який гуляє із дитиною, є безпритульним і може бути виловлений.

Собака завжди має бути на повідку і наморднику. Так само незалежно від розміру та віку. Без них може з‘являтися у людному місці лише пес-працівник правоохоронних органів, або песик на спеціальному навчально-дресирувальному майданчику чи полюванні. Тобто ваш чіхуахуа або бігає на дворі у наморднику, або шукайте облаштований майданчик для його відпочинку.

Зазначу, що детальні правила утримання тварин визначає місцева рада. І у Києві, наприклад, рада встановила, що у намордниках має вигулюватись лише потенційно небезпечна порода (їх перелік зазначено в цих правилах). А інші можуть бути лише на повідку.

Це суперечить закону, в якому відсутнє розмежування на безпечних собак та не дуже. А закон є важливішим за рішення місцевого значення. Тож, приходимо до висновку, що без намордника навіть чіхуашці не можна.

До речі, Кодекс України про адмінправопорушення зі мною погоджується. Адже містить статтю про відповідальність за вигул собаки без намордника чи повідка, і не зазначає нічого про породу. Власника такого пса може бути оштрафовано, для того слід просто викликати поліцію.

Не просто йти з собакою, а вигулювати її (ви розумієте про які я зараз наслідки) дозволяється лише у відведеному для цього місці, яке позначається табличкою. За порушення цього правила може бути накладено штраф, для чого так само викликаємо поліцію.

Я розумію, що власники собак можуть казати про те, що таких місць у їхньому районі немає і все таке інше, але закон є закон. Тому вибачте, але гуляючи із собакою біля дитячого майданчика чи вздовж житлового будинку, ви порушуєту закон. Навіть якщо прибираєте за нею.

На господаря песика покладено обов’язок прибрати за улюбленцем. Отже, якщо ви бачили купу лайна на майданчику для вигулу, то можете кричати, що її власник не тільки невихований, а ще й правопорушник.

У Києві також встановлено, що власники потенційно небезпечних собак (доги, добермани, вівчарки, боксери, бульдоги та багато інших згідно переліку) зобов’язані застрахувати відповідальність перед третіми особами. Щоб у разі завдання шкоди здоров’ю чи зіпсуття майна, всі витрати взяла на себе страхова. Такі правила можуть бути прописані і у вашому місті/ селищі. Треба дивитися рішення місцевих рад.

Тож ми бачимо, що бути законослухнянним власником песика не така проста річ. І всіх заспокоює те, що ніхто не чув про ті штрафи і ніколи не попадався.

Але це лише через те, що обурені “подарунками” сусіди чи перелякані мами малих дітей просто не доходили до виклику поліції. Якщо ж всі почнуть скаржитись, то з часом і вулиці стануть чистішими, і власники собак забудуть своє “та вона не кусається” і нарешті куплять намордники, бо то дешевше, ніж щоразу сплачувати штраф.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

У Львові на таксі курсують елітні автомобілі Tesla (ВІДЕО)

Каже, коли його «підрізають» на вантажівці – «відводить душу» на «електричці». Повного заряду вистачає на…

5 хв. тому

Скандал в Академії сухопутних військ у Львові може бути спланованою атакою

На початку травня до тимчасової слідчої комісії ВР надійшла колективна скарга від курсантів Національної академії…

43 хв. тому

На Львівщині ветерани війни та члени їхніх сімей можуть отримати кошти на підтримку підприємницької діяльності (відео)

Після півторарічного проведення у зоні бойових дій Ігор продовжив працювати на підприємстві. Детальніша інформація про…

3 години тому

Американські євреї зреагували на крадіжку лісу в Брюховичах

Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України у…

11 години тому

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

24 години тому