Новини

Внутрішньоканальне відбілювання зубів

Внутрішньоканальне (ендодонтичне) відбілювання — це процедура, під час якої відбілювальну речовину вводять у внутрішню частину зуба. Процедуру проводять на різцях, іклах і премолярах, які стали темними або плямистими через травму, внутрішню дегенерацію або використання певних ліків, неможливість освітлити їх іншими способами.

Процедура передбачає розтин зубних каналів. Тому, як правило, проводять на депульпованих і пролікованих різцях, іклах, премолярах. Неприємних відчуттів немає, знеболювання не проводять.

Показання та протипоказання

Для внутрішньоканального відбілювання використовують пероксид карбаміду або водню. Процедура належить до естетичної стоматології, але виконують її тільки за наявності показань.

Показання:

  • Фарбування через травму, використання деяких лікарських препаратів (тетрациклін, резорцин-формалінова паста), внутрішня дегенерація або старіння.
  • Невдале попереднє відбілювання, неефективність зовнішньої обробки емалі.
  • Підготовка до встановлення вінірів або коронок – допомагає досягти однакового і бажаного відтінку емалі перед встановленням стоматологічних конструкцій.
  • Побажання пацієнта, але тільки якщо зовнішня обробка емалі не приносить бажаних результатів.

Рішення про проведення процедури має бути ухвалене стоматологом після діагностики та оцінки стану різців, іклів і премолярів пацієнта.

Внутрішньоканальне відбілювання зубів є відносно безпечною процедурою, але воно заборонене в низці випадків. Протипоказання до процедури:

  • карієс у будь-якій стадії;
  • нестійкий стан зуба — був перелом кореня, коронкової частини, значна дегенерація;
  • алергія на відбілювальні речовини;
  • вагітність і годування груддю;
  • сильна чутливість емалі;
  • дитячий і підлітковий вік.

Стоматолог має враховувати індивідуальні особливості кожного пацієнта й обговорити ризики та користь від проведення внутрішнього відбілювання перед початком процедури.

Як проходить процедура

Процедура внутрішньоканального відбілювання проходить у кілька етапів і включає такі кроки:

  1. Підготовка — огляд і оцінка стану різців, іклів і премолярів, рентгенографія.
  2. Ізоляція зуба для запобігання потрапляння агресивних засобів на слизову оболонку і м’які тканини.
  3. Створення доступу до внутрішніх порожнин зуба й очищення від старих стоматологічних матеріалів.
  4. Введення відбілювального засобу за допомогою спеціального аплікатора або шприца в канали різця, ікла, премоляра.

Відбілювальний засіб залишають у порожнині зуба на певний час, який може варіюватися залежно від використовуваного препарату і ступеня фарбування тканин. За цей час він проникає в структуру зуба і руйнує пігменти, що спричиняють зміну кольору емалі та дентину. Оцінка результатів.

Після досягнення бажаного відтінку зуба лікар закриває доступ до його внутрішніх порожнин за допомогою пломбувальних матеріалів.

Процедура внутрішньоканального відбілювання зубів виконується за один або кілька візитів до стоматолога, залежно від особливостей пацієнта і бажаного результату.

Звертаємо увагу! Якщо зуб здоровий, цілий, депульпація не потрібна, то потрібно використовувати інші методи освітлення емалі. Виняток становить підготовка до встановлення вінірів.

Внутрішньоканальне відбілювання в сімейній стоматології StudioDent

У нашій стоматологічній клініці StudioDent у Борисполі проводиться внутрішньоканальне відбілювання зубів у дорослих пацієнтів. Ми приймаємо жителів Борисполя, Києва, області та гостей нашої країни. Процедури естетичної стоматології проводяться тільки за попереднім записом. Напишіть у формі зворотного зв’язку або зателефонуйте за телефонами, вказаними на сайті, адміністратор запропонує вам зручний час прийому.

Ціна внутрішньоканального відбілювання в Борисполі

Вартість процедури вказана в розділі “Прайс” нашого сайту. Звертаємо увагу — це ціна обробки 1 зуба. Повну вартість розрахує адміністратор клініки після огляду лікаря, оскільки, можливо, знадобиться додаткове лікування зубів.

Часті запитання

Наскільки ефективне внутрішньоканальне відбілювання?

Воно використовується в тих випадках, коли класичне відбілювання емалі не може впоратися з потемнінням тканин.

Чи може зуб боліти після відбілювання?

Такого не повинно бути, оскільки препарат вводять у депульпований різець, ікло, премоляр. Будь-який дискомфорт після процедури — це привід для термінового звернення до лікаря.

Чи потрібно дотримуватися білої дієти?

Ні, так відбілюється не емаль, а внутрішні порожнини зуба. Фарбувальні пігменти їжі в зубні канали не проникають.

Чи шкідливе внутрішньоканальне відбілювання?

Ні, не шкідливо, оскільки процедуру проводять за показаннями і під керівництвом лікаря. Самостійно обробка зубних каналів неможлива.

Коментарі

Олег Довганик