В українському Парламенті і Уряді лише 12% жінок. Але в списках партій до позачергових парламентських виборах в Україні кількість жінок вже складає від 20%. Найвищий відсоток жінок – у політичні силі «Європейська Солідарність», зауважила на своїй сторінці в мережі Facebook Перший заступник Голови Верховної Ради, третій номер партійного списку Ірина Геращенко.

«Жінки вносять вагомий внесок у захист суверенітету України. На сьогодні більше 27 тисяч жінок проходять військову службу в армії. І платять надважку ціну за збереження територіальної цілісності… Також цього року дівчата зможуть на рівні з юнаками здобувати освіту у військових ліцеях», – зазначила народний депутат.

Під час виступу на Всесвітньому Форумі жінок – лідерів у Токіо Ірина Геращенко нагадала колегам з усього світу, що внаслідок військової агресії Росії в Україні загинуло більше 13 тисяч цивільних, майже 3000 військових, серед них і жінки, військовослужбовці і медики.

«Більше 26 тисяч українців були поранені, величезною загрозою для цивільних залишаються міни, 54 цивільних жінок загинули від вибухових предметів. 1,5 тисяч дружин військових стали вдовами, серед 1,5 мільйонів переселенців більшість складають жінки»,- акцентувала народний депутат.

Геращенко наголосила: «Жінки стають жертвами сексуального насильства в зоні конфлікту, сотні жінок – дружин і дітей чекають з полону своїх рідних. Страшні цифри, насправді, світ їх не дуже знає, а іноді й не дуже хоче чути. Тому так важливо говорити, нагадувати, спонукати до дій проти агресора на кожному міжнародному майданчику».

«Ми прагнемо, аби жінки серйозно впливали на формування рішень у секторі безпеки та оборони, працюємо над посиленням цивільного контролю над цим сектором. Уряд і парламент продовжує роботу над імплементацією резолюції 1325, задля подолання існуючих бар’єрів і стереотипів, впровадження принципу рівних можливостей, активного залучення жінок до влади, в сфери безпеки і економіки, до процесу прийняття рішень», – підсумувала Ірина Геращенко.