Новини

Власник нерозмитненого авто вперше виграв суд у митників

Майже півтора роки тому, 5 травня 2016 року, авто з польськими номерами зупинили працівники поліції Ізмаїльського відділу Одеської області. Машина була зареєстрована не на водія, а на польського громадянина.

Поліцейські повідомили місцеву митницю про факт використання автомобіля не за призначенням, повідомляє tv24 з посиланням на “Судово-юридичну газету в Україні”.

Після перевірки митний орган Одеської області встановив порушення правил експлуатації автомобіля і виписав штраф у розмірі 300% від суми розмитнення даної машини, що становить більше 500 тис. грн.

Днями водій цього автомобіля виграв суд у митників. Він подав позов в суд з проханням скасувати цю постанову. У позові він зазначив, що транспортний засіб було ввезено громадянином Польської Республіки. Останній передав машину українцю у тимчасове користування.

При цьому водій вказав, що не знав і не зобов’язаний був знати, яким чином був ввезений автомобіль. Оскільки він не є власником автомобіля, то і не може нести відповідальність за порушення правил митного режиму.

Суддя Малинівського райсуду м. Одеси погодилася з аргументами позивача, вказавши на те, що відповідач не зміг довести факт порушення позивачем митних правил. Таким чином, позов був задоволений, а українцю не потрібно виплачувати 500 тис. грн. штрафу.

По суті, це повинен зробити поляк, який ввіз машину. Але його ще потрібно знайти…

Одеська митниця не стала оскаржувати постанову.

 

Коментарі

Олег Довганик