Відсьогодні у християн розпочинається Страсний тиждень, або Страсна седмиця – найскорботніші дні перед світлим святом Христового Воскресіння.
Як пише «Четверта студія» з посиланням на Ukrainian People Magazine, цей період цілком присвячений останнім подіям з життя Ісуса Христа: таємній вечері з учнями, підлій зраді Його Іудою за тридцять срібників, арешту, неправедному суду, знущанням, Його стражданням, смерті на Хресті та погребінню.
Страсна седмиця стоїть трохи осторонь від Великого посту, який, власне, закінчився ще в п’ятницю ввечері. 40 днів християнин приділяв увагу власній персоні, самозаглиблюючись у покаянні, а з сьогоднішнього дня (вірніше, ще з Лазаревої суботи) має перебувати поряд з Христом, проходячи і проживаючи разом із Ним Його хресний шлях аж до Голгофи, без якої, як відомо, нема й Воскресіння. І хоча ці дні надзвичайно важкі й сумні, але все одно, вони сповнені тихої радості, адже ми впритул наближаємося до знаменної події – Христового Воскресіння. Як образно сказав Олександр Олесь: «З журбою радість обнялась».
Страсний тиждень цього року триває з 13 до 19 квітня. Протягом цих семи днів потрібно особливо дотримуватися посту.
Страсний понеділок
У понеділок можна їсти сирі овочі та фрукти, а також хліб, мед і горіхи. Рекомендується їсти один раз на добу – ввечері.
Страсний вівторок
Так само як і попередній день, дозволено сирі фрукти та овочі, мед, горіхи та хліб. Бажано їсти лише ввечері.
Страсна середа
Можна також їсти хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без масла.
Чистий четвер
У цей день дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з олією двічі на день.
Страсна п’ятниця
У страсну п’ятницю взагалі утриматися від прийому їжі.
Велика Субота
У суботу можна один раз на день поїсти гарячої рослинної їжі, але без олії.
Великодня неділя
А уже у неділю, 19 квітня, на Великдень, знімаються всі обмеження на прийом їжі.
Останній передпасхальний тиждень пов’язаний із багатьма обрядодіями, кожен день тижня називається Великим і має своє сакральне значення.
Страсний понеділок
Цього дня люди прибирали свою оселю. Для жінок цей день починався дуже рано: ще до сходу сонця мати будила дочок, і вони починали порядкувати: фарбували, мили та чистили будинок. А після обіду йшли на город, аби до живного четверга посіяти все насіння.
Страсний вівторок
У вівторок жінки золили, прали та прасували білизну, а також готували святковий одяг. Чоловіки тим часом оглядали поля та заготовляли дрова для випікання пасок.
Страсна середа
У середу завершували найважливіші роботи: під вечір варто було впоратися з городом, навести лад у хаті та прибрати її зовні. Звечора починали причиняти тісто для пасок, а дівчата обирали яйця для писанок. Хлопці тим часом прибирали подвір’я від усілякого мотлоху.
Чистий четвер
Страстний четвер також називають Живним, або Чистим. За стародавнім звичаєм, на світанку цього дня дорослі та діти особливо урочисто миються біля криниці або річки. До Чистого четверга оселя вже має бути прибрана.
Саме в Чистий Четвер дівчата розписують писанки для коханих та готують великодні листівки, а діти зранку ходять до родичів і хресних батьків за “кукуци-гугуци” (пампушками у вигляді символічних пташок). На Закарпатті в цей день традиційно починають пекти паски.
Страсна п’ятниця
Це день жалоби на спомин про страсті та смерть Христа. Цього дня християни строго дотримуються посту. У Страсну П’ятницю заборонено співати та веселитися. Кульмінацією цього дня є винесення Плащаниці.
Велика Субота
Цього дня господар готував кошик для посвяти – його промивали у проточній воді та сушили на сонці. Жінки малювали писанки, готували смажене та варили їсти, пекли паски, а ввечері наповнювали кошик.
Страсний тиждень, або Седмиця, присвячений спогадам про останні дні земного життя Ісуса Христа, Його стражданням на хресті, смерті та похованню.