Новини

Відійшла у вічність українська співачка Марія Байко

Сьогодні, на 90-му році життя відійшла у вічність народна артистка України, лауреат національної премії України імені Тараса Шевченка, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Марія Байко.

Про це у Фейсбуці повідомив її син Володимир Одрехівський, пише “Четверта студія”.

Марія Байко – українська концертно-камерна співачка (ліричне сопрано). Лауреат Всесвітнього фестивалю молоді і студентів (Москва, 1957). Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка (1976). Народна артистка України (1979). Професор кафедри сольного співу Львівської консерваторії ім. М. Лисенка (1982).

Вокальну освіту здобула у Львівському музпедучилищі ім. Ф. Колесси (1948-1952) та Львівській консерваторії ім. М. Лисенка (1953-1958) у класі О. Бандрівської. Паралельно закінчила курс бандури у класі B. Герасименка.

З 1958 року виступає з сольними концертами та як солістка Львівської філармонії у складі терцету сестер Байко (Даниїла, Марія, Ніна).

Репертуар Марії Байко – це українські народні пісні та романси (Д. Січинський, О. та Н. Нижанківські, Я. Лопатинський, М. Лисенко, C.Людкевич, В. Барвінський, М. Колесса, А. Кос-Анатольський, Р. Сімович, М. Скорик, І. Соневицький, Б. Фільц), твори зарубіжних композиторів, таких як Б. Барток, А. Дворжак, К. Шимоновський, Й. Брамс, Р. Шуман, Е. Гріг та інші.

Активно виступала з концертами як солістка, так і у складі терцету сестер Байко в Україні, республіках колишнього СРСР, за кордоном у Європі, США, Канаді тощо.

Як солістка Марія Байко записала три пластинки “Співає Марія Байко”, “Пісні Франкового краю”, “О, не забудь” (старовинні романси), компакт-диск “Співаночки мої”, із сестрами Байко – п’ять пластинок та компакт-диск “Співають сестри Байко”.

Відзначена численними державними нагородами та відзнаками: орден “Знак Пошани”, медаль “За трудову відзнаку”, почесні звання “Заслужений артист України” та “Народний артист України”, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, “Орден княгині Ольги”.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Львів попрощається із захисниками Богданом Маркевичем та Романом Вовком

У середу, 2 жовтня, Львів попрощається з військовослужбовцями Богданом Маркевичем та Романом Вовком, які захищали…

4 години тому

У Львові відновили світлофорний об’єкт, який збив автомобіль

Ремонтна бригада ЛКП «Львівавтодор» відновила роботу світлофорного об’єкта на вул. Замарстинівській, 274, який було пошкоджено…

4 години тому