Від Садового вимагають призначити старост

Новини 25 Березня, 2021 643

Фото: прес-служба фракції "ЄС" у ЛМР

Депутати фракції “Європейська Солідарність” подали звернення до міського голови Львова Андрія Садового з вимогою створити старостинські округи та призначити старост.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на прес-службу фракції «Європейська Солідарність» у ЛМР, депутати від ЄС вимагають у Садового провести прозорий відбір кандидатів на посаду старост з обов’язковими громадськими обговореннями, подати на розгляд депутатів пропозицію щодо старостинських округів сформованих, а також зберегти робочі місця для працівників приєднаних рад в існуючій територіальній громаді.

Відповідне звернення озвучив депутат Львівської міськради від Європейської Солідарності Володимир Марусяк.

“При визначенні адміністративних центрів та затвердження територій громад областей, наша держава поставила перед собою пріоритетним завданням   надати  кожній громаді  ефективну спроможну владу, яку самі обирають і на діяльність якої можуть впливати. Зараз ми спостерігаємо ситуацію, коли міська влада абсолютно не чує та не приймає до уваги думку приєднаних громад. Мешканці приєднаних громад висловлюють своє одноголосне та категоричне рішення утворити старостинські округи з центрами управління, які відносилися раніше до сільських, селищних та міських рад. Це дозволить ефективно здійснювати керівництво, вирішувати на місцях проблеми та питання громад. Ми бачимо ефективну практику інших міських рад при вирішенні цього питання. На даний час в  Україні утворені та належним чином  функціонують кілька сотень старостинських округів, призначені також і старости. Пройшло вже більше 100 днів від складення Вами присяги Львівського міського голови – як очільника Львівської територіальної громади. Проте питання врегулювання управління й удосконалення існуючої моделі все ж не вирішено. Неодноразово громади отримували публічні обіцянки про старостинські округи та призначення старост від Ваших заступників. Сьогодні до Львова в результаті непрорахованої реформи приєднано 10 місцевих рад – 17 населених пунктів, а всі повноваження з управління перекинуті на існуючі адміністрації. Внаслідок цього цілі міста та села перетворюються в периферійні закинуті зони. Призначення старост та утворення окремих адміністративних округів дозволило забезпечити належне управління на приєднаних територіях, що дозволить мешканцям відчути себе захищеними та залишить для них елемент місцевої самоврядності. На даний час порушується закон, оскільки Ви не представили кандидатур старост та старостинські округи приєднаних громад. Окремим питанням варто вивести формування бюджету територіальної громади. Приєднавши громади Львів отримав не лише їхнє майно та кошти, але також і зобов’язання перед підрядними організаціями, які невідкладно необхідно виконувати. Крім того штучно затягується процес ліквідації приєднаних рад. Так, ліквідаційні комісії не скликаються, інформація комісіям не надається, хоча публічно висвітлюється в соцмережами працівниками міської ради окремі документи та інформація після інвентаризації рад з провокативними та маніпулятивними закликами. Поза увагою також залишається питання забезпечення роботою працівників приєднаних рад, яким обіцяли зберегти робочі місця.

Спираючись на думку громади просимо:

1.Забезпечити прозорий, рівний та неупереджений відбір кандидатів на посаду старост з обов’язковими громадськими обговореннями.

2.Невідкладно подати на розгляд депутатів пропозицію щодо старостинських округів сформованих в межах території попередніх рад.

3.Зберегти робочі місця для працівників приєднаних рад в існуючій територіальній громаді”, – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: , , , , ,