Верховна Рада України 30 червня 2023р. прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва, (реєстр. №8290).
Про це пише Четверта студія з посиланням на ВРУ.
Цей документ наближає законодавство України до європейських норм у харчовій галузі. А саме виробництва продуктів тваринного походження регулюватимуться як в ЄС. Реалізація законопроекту забезпечить підвищення якості продуктів, а їхній склад для українців буде більш зрозумілий та прозорий. До того ж документ враховує потреби не лише споживачів, а й бізнесу.
Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.
“Законопроект №8290, насправді, багатовекторний. Хоча насамперед несе цілісну місію – зробити українські харчові продукти тваринного походження якіснішими. А умови для реєстрації підприємств – прозорішими. Наприклад, невелике виробництво можна буде зареєструвати, не виходячи з дому, в Дії. Окрім цього, ми пропонуємо посилити державний контроль та простежуваність на усіх етапах виробництва продуктів”, – зауважив Олександр Гайду.
До того ж підприємці отримають спрощені умови для ведення підприємницької діяльності. А норми, що відповідають європейським, дадуть змогу українським підприємцям вийти на ринки ЄС. Окрім цього, законопроектом передбачено створення умов для розвитку малого бізнесу в сільській місцевості.
“Під час війни підприємці не дали зупинитися українській економіці. Наш обов’язок, як законотворців – підтримати їх. Ми вдосконалюємо законодавство, аби спростити умови для ведення бізнесу та розширити доступ до ринків країн ЄС”, – підкреслив Олександр Гайду.
До того ж, проект Закону передбачає внесення комплексних змін до 17 законів України. Таким чином один документ осучаснить та вдосконалить чинне законодавство у сфері безпечності та якості харчових продуктів, селекції сільськогосподарських тварин, кормів, здоров’я та благополуччя тварин.