Новини

Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо закону “Про освіту”

Венеціанська комісія сьогодні прийняла рішення щодо положень нового Закону України “Про освіту” стосовно викладання державною мовою, меншин та іншими мовами. Про це повідомила прес-служба Ради Європи.”Вона містить важливі неточності та, як видається, не забезпечує необхідних рекомендацій щодо застосування міжнародних та конституційних зобов’язань країни. Точний обсяг гарантій освіти мовами меншин, в основному обмежений початковою освітою, не є зрозумілим”, – йдеться у рішенні.

“З іншого боку, оскільки стаття 7 як рамкове положення не вказує на умови її реалізації, існує місце для тлумачення та застосування, що більше відповідає охороні національних меншин. Венеціанська комісія вітає готовність української влади використовувати такі можливості; наприклад, через навчання в початкових школах більшості предметів мовами меншин у конкретних класах для національних меншин”, – зазначили в Комісії.

Що стосується середньої освіти, Комісія встановила, що також існує можливість для деякої гнучкості: чинний Закон про освіту є рамковим законом, а майбутній закон про загальну середню освіту, який ще має бути прийнятий, міг би передбачати більш детальні та збалансовані рішення.

“Крім того, стаття 7 забезпечує правову основу для викладання інших предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська; здається, що українська влада має намір використати можливості, передбачені цим положенням”, – йдеться у рішенні.

 

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

На Сихові відбудеться Перший фермерський ярмарок

У неділю, 12 травня, у Львові відбудеться Перший фермерський ярмарок на Сихові на площі перед…

7 години тому

Юрій Холод привітав мешканців Львівщини з Великоднем

На Львівщині святять паски

21 годину тому