Новини

Вчені з’ясували, чим небезпечний безсимптомний COVID-19

Згідно з висновками нового дослідження, носії коронавірусу без ознак COVID-19, з більшою ймовірністю заражатимуть інших.

Про це йдеться у праці інфекціоністів з міської лікарні Анкари при Університеті імені Йилдирима Баязита, пише “Четверта студія” з посиланням на Укрінформ.

Результати показали, що вірусне навантаження – загальна кількість вірусу в крові інфікованого – у безсимптомних пацієнтів навіть вище.

Вчені зібрали зразки слини, сечі і крові, а також взяли мазки з носоглотки/ротоглотки, ротової порожнини, прямої кишки у 60 заражених коронавірусом (48 відсотків – чоловіки, 52 відсотки – жінки). Біоматеріали відправили на дослідження в лабораторію Інституту суспільної охорони здоров’я Туреччини.

У 25 відсотків випробовуваних жодних симптомів захворювання не спостерігали. В цілому 39 осіб змогли підтвердити, що безпосередньо контактували з хворими COVID-19 і таким чином заразилися.

В результаті фахівці виявили значну різницю у середньому віці безсимптомних носіїв (26,4 року) і пацієнтів з явними ознаками захворювання (36,4 року). Найвищі концентрації SARS-CoV-2 (80 відсотків) виявили в носоглотці і ротоглотці, разом узятих, 50 відсотків – в слині, 13,3 відсотка – в ротоглотці, 8,3 відсотка – у прямій кишці, 1,7 відсотка – в зразках сечі, йдеться в опублікованій в журналі Infection статті, яку наводить Naked Science.

Вірусне навантаження в ротоглотці / носоглотці безсимптомних пацієнтів виявилося значно вищим, ніж у хворих з симптомами (проте при порівнянні інших зразків, наприклад з порожнини рота або слини, різниці в значеннях не було). Крім того, концентрація знижувалася в залежності від віку, а також часу, що пройшов з моменту появи ознак COVID-19 і до надходження в медустанову. На думку вчених, падіння вірусного навантаження у літніх можна пояснити більш тяжким перебігом COVID-19.

«Вірусне навантаження у пацієнтів з як мінімум однією супутньою патологією (гіпертонією, діабетом, злоякісними новоутвореннями, хронічним захворюванням легенів) була значно нижчим, ніж у пацієнтів без них. Крім того, такі хворі були більш схильні до ризику тяжкого перебігу COVID-19. Значне зниження вірусного навантаження спостерігалося зі збільшенням тяжкості захворювання при порівнянні зразків від пацієнтів з легкою формою або пневмонією.
У пацієнтів з двостороннім “матовим склом” при КТ грудної клітини цей показник був значно нижче порівняно з пацієнтами з одностороннім “матовим склом” або нормальної КТ грудної клітки», – розповіли вірусологи.
Таким чином, зробили висновок автори дослідження, носії коронавирусу без ознак COVID-19, судячи з усього, з більшою ймовірністю будуть заражати інших. Однак отримані дані вони рекомендують ще раз підтвердити.

 

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Голова Держспецтрансслужби пояснив про рубежі оборони

Споруджувати укріплення в "мінус три поверхи" просто на кордоні неможливо, серйозна фортифікація йде далі

11 години тому

В Україні через співпрацю з Росією отримали понад 25 млн грн незаконного прибутку

Процесуальне керівництво в провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора, оперативний супровід — Служба безпеки України

11 години тому

Садовий хоче взяти мільярд гривень кредиту

На будівництво сміттєпереробного заводу

13 години тому

Садовий знову поїхав за кордон

Провідує дітей

13 години тому