На ринок заморожених ягід Європи в останні дні лихоманило після того, як в продукції заморожених ягідних сумішей італійської компанії Danti Frutti di Bosco були виявлені небезпечні патогенні мікроорганізми, а саме вірус гепатиту А. Це, на думку учасників ринку, може призвести до чергового падіння попиту на заморожені ягоди, що дуже небажано для всіх: і фермерів і заморозчиків, тому що споживання заморожених ягід, особливо для виробництва фруктово-ягідних смузі зараз набрало хороших обертів.
Про це повідомляє agronews.
Продукція компанії Danti Frutti di Bosco, яка продавалася в преміальній мережі супермаркетів Coop була відразу ж відкликана і всі споживачі, які її купували, повідомлені про небезпеку.
В системі RASFF – the Rapid Alert System for Food and Feed (Система швидкого оповіщення для продуктів та кормів) з’явився запис про виявлення гепатиту А в італійських ягодах, які закуповувалися зокрема в Україні, Румунії та Литві. Система повідомляє, що партія заморожених ягід була відкликана.
Цей інцидент має тривожну схожість з епідемією гепатиту А, що вибухнула в Італії в 2013 році, в наслідок якої за рік 1787 чоловік були госпіталізовані після споживання заражених ягід. Тоді з продажу вилучалася заморожена ягода від 15 різних компаній, що призвело до різкого падіння попиту на заморожені ягоди, овочі та фрукти в Італії.
Саме з тих пір на всіх заморожених ягодах і ягідних міксах, що продаються в Італії, стоїть позначка про те, що продукцію рекомендується споживати тільки після термічної обробки. У той же час, мода на ягідні смузі, яка поширилася в Європі в останні роки, передбачає споживання заморожених ягід без термообробки, і, як показують останні події, це може дійсно привести до небезпечних наслідків.
Багато споживачів помилково вважають, що заморозка ягід призводить до загибелі хвороботворних мікроорганізмів. Однак це не так. Зокрема, вірус гепатиту А легко переносить і заморозку протягом тривалого часу. Промивання ягід після покупки також не рятує від цього вірусу, якщо продукція вже заражена. Єдиним способом зробити продукцію безпечною фахівці вважають тривале кип’ятіння.
Як вірус гепатиту А потрапляє в ягоди? Ця інфекція передається, переважно, фекально-оральним шляхом. Заражені мікрочастинки з вірусом можуть потрапити на ягоди через грунт і пил, а також в разі, якщо збирачі ягоди не дотримуються елементарних вимог гігієни.
Якщо врахувати, що в Україні лише сім виробників ягід мають сертифікат Global G.A.P., який хоч і не гарантує відсутність зараження, але все-таки робить його значно менш імовірним, у країни можуть виникнути проблеми з експортом заморожених ягід уже найближчим часом. В Європі активно йдуть консультації щодо посилення методів контролю безпеки заморожених та свіжих ягід, і сертифікації Global G.A.P. і HACCP, можливо, стануть не єдиними мінімальними вимогами для експорту заморожених ягід.
Нагадаємо, що за перші 10 місяців поточного сезону Україна вже експортувала 46 тис. тонн заморожених фруктів і ягід, що на 35% більше, ніж в попередньому сезоні за той же період. При цьому виручка від експорту за червень – березень була вже на 44% вище, ніж в минулому сезоні і досягла $77,6 млн. доларів.
Основними ягодами, які експортуються з України в замороженому вигляді залишаються: дико зростаюча чорниця і культурні сорти малини. Останнім часом активно росте також експорт замороженої української ягоди, сертифікованої як органічна відповідно до стандартів ЄС. Однак і тут питання безпеки продукції залишається дуже гострими, тому що більшість виробників органічної ягоди в Україні не мають сертифіката Global G.A.P.