В Україні зростає вартість комунальних послуг (ВІДЕО)

Новини 08 Червня, 2021 3 183
Мінімальна пенсія в Україні в 2020 році зросте на 133 гривні. Фото: відкриті джерела.

Фото: відкриті джерела.

Подорожчання цін на газ зачепить лише тих, хто відмовився від річного тарифу

Холодне і дороге літо. Ціни на газ у червні знову злетіли дороги. Насамперед здорожчання відчують ті споживачі, які платять за місячними тарифами.

Про це пише Четверта студія з посиланням на 5 канал.

Але влітку Україна завжди робила стратегічний запас дешевшого блакитного палива для опалювального сезону.

Цьогоріч ціни на європейському ринку, від якого Україна залежна, не знижуються.

На додачу в уряді заговорили про підвищення цін на електроенергію. У деяких областях навіть удвічі.

Плюс 20%. Ціни на газ знову пішли догори. Постачальники оприлюднили тарифи на червень. Найдорожче блакитне паливо на Херсонщині, Хмельниччині та Житомирщині. Ціни сягають майже 12-13 гривень за кубометр.

Але таке подорожчання зачепить лише тих споживачів, які вирішили перейти на помісячну оплату. Бо з 1 травня усіх українців, які користуються газом, автоматично перевели на річні тарифи. За бажанням від них можна було відмовитися.

“Тобто якщо споживачі самі не змінюють постачальника, самі не зміннють пакет, то у них автоматично є річна ціна. У більшості вона коливається десь від 7.99 до 9 гривень. Деякі постачальники заявили, що вони знижуватимуть цю річну ціну. Але поки що ми бачимо, що лише два постачальники за два місяці на кілька копійок цю ціну знизили”, – каже координаторка житлово-комунальних прогарм громадської мережі “Опора” Тетяна Бойко.

Та проблема в іншому. Зазвичай саме влітку Україна робила запас дешевшого газу, заповнюючи ним підземні сховища. Це блакитне паливо використовували під час опалювального сезону.

“Зараз вартість газу у Європі на рівні 10800 гривень. Вартість газу на даний момент на ринку України від 10900 до 11300 гривень за тисячу кубів. Поки що ціна стабільно висока. Ми не бачимо тенденції для зниження ціни. Сподіваємося, що ситуація найближчим часом зміниться. Оскільки це заважає утримувати нормальну ціну для населення”, – пояснює директорка з розвитку газопостачальної компанії “Агросинтез трейдинг” Ксенія Ахметова.

“Чи можемо розраховувати на те, що ціна газу на початку вересня на початку опалювального сезону щонайменше не буде підвищуватися? Такі сподівання справді обгрунтовані. Адже ми розраховуємо, що пожвавиться товарно-транспортна робота. Збільшиться кількість контрактів, зокрема, на європейському ринку”, – каже директор з інтегрованих комунікацій “Нафтогазу” Максим Білявський.

І погода холодна, і газ дорогий. Цьогорічне літо дуже нетипове. Зазвичай ціни на блакитне паливо в цей період стрімко зменшувалися, але тепер усе навпаки. І якщо з погодою ситуація природна, то з вартістю блакитного палива загралася Росія. Кремль обмежує продаж свого газу до Європи.

“Інструмент газового шантажу, тиску. (Кремль, – ред.) обмежує постачання на європейський газовий ринок, аби досягти своєї мети. А це відновить швидке спорудження “Північного потоку-2”, – зазначає директор з інтегрованих комунікацій “Нафтогазу” Максим Білявський.

Прогнозувати точну ціну газу на найближчі місяці фахівці не беруться. Ситуація надто непередбачувана. Але поки що дешевого газу очікувати не варто. Як, імовірно, й електроенергії.

“Ціна повинна становити від 2,60-2,96 грн/кВт-год по м.Києву та Дніпропетровській області, 3,70-4 грн/кВт-год в Івано-Франківській та Луганській областях відповідно”, – зазначає колишній в.о. міністра енергетики Юрій Бойко.

Такі тарифи на електроенергію перед своїм звільненням із Міністерства енергетики озвучив виконувач обов’язків керівника відомства Юрій Бойко. Запровадити їх мали б уже з 1 липня. Чинна вартість світла для населення – гривня шістдесят вісім. Таким чином тариф у деяких регіонах зріс би удвічі.

“Міністерство енергетики не виходило з пропозиціями й сформованим баченням щодо формування тарифів на електроенергію. Зараз відбуваються дискусії з учасниками ринку. Нова модель покладання спецобов’язків на учасників ринку електричної енергії (ПСО), на основі якої формуються тарифи на електроенергію для населення, перебувають на стадії розроблення”, – пояснили у Міненерго.

Після зміни керівництва у Міненерго заговорили по-іншому. Запровадження нових тарифів з 1 липня не підтвердили, але й не спростували.

“Ми розглядали два варіанти. Перше – це часткове приведення цін до ринкового рівня із застосуванням одного порогу у 500 кіловат на місяць. До цього порогу люди платять за тою ціною, яка актуальна зараз – 1.68 грн. І ті, хто споживає більше ніж 500 кіловат – вони уже платять ринкову ціну. А другий сценарій – це вже повне впровадження ринкових цін на електроенергію”, – пояснює експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренніков.

Ринкова ціна не може бути єдиною для всіх регіонів, наголошують в аналітичному центрі DiXi Group. Для кожної області вони різні. Все залежить від багатьох факторів – кількості споживачів, рельєфу місцевості, технічного стану мереж та їхньої протяжності.

Коментарі

Позначки: