В Україні триває тихий протест патрульних поліцейських

Новини 26 Грудня, 2021 4 408

В Україні триває тихий протест патрульних поліцейських

В Україні майже тиждень триває тиха акція протесту патрульних поліцейських проти незадовільного матеріального становища.

Про це повідомила журналістка Вікторія Балицька у Фейсбуці, пише Четверта студія.

Патрульні поліцейські використовуючи своє право на усні зауваження, проявляють максимальну толерантність і терпимість до водіїв порушників і обмежуються зауваженнями. На дорогах патрульні складають лише ст.130 і 124 КУПАП, і звісно регують на ті виклики, які стосуються кримінальних правопрушень. За одну зміну батальйон може скласти, наприклад, 4 постанови.

“Поліцейські не мають права на страйк. А відтак, інструменту боротьби за свої права не мають. Як їм переламати ситуацію? От придумали такий спосіб, типу італійського страйку.

Хтось скаже, нащо про це писати, водїї відчувши безкарність, почнуть нагліти на дорогах, бужде хаос… ну хай буде. Може тоді суспільство і влада зрозуміють, що таке жити без поліції. Так, так – жити без поліції. Бо років через 5-6 її не буде. Взагалі. А може й раніше. Двері управ можна буде забити дошками.

Я досі пам’ятаю свої відчуття після «ночі гніву» коли кілька днів не було поліції. 19 лютого 2014 року зранку я йшла на роботу після того як півночі їздила по палаючих правоохоронних установах, і знала, що поліції нема. Це крижане відчуття жаху від того, що зі мною , і будь з ким, можна зробити все що завгодно, і ти нікуди не подзвониш, ніхто не приїде… це неможливо забути.

Я думаю, шановні патрульні, що вам зараз дуже морально важко. Вас не підтримує керівництво ДПП, УПП, ГУНП, не підтримує особо і народ. Ви сам на сам зі своїми проблемами. Сидіти і мовчати ви теж не можете, бо після того знущання з боку міністра МВС «дозволимо підробляти» і невиконаних обіцянок – це справа честі якость реагувати: або боротися, або йти геть. Багато із вас вже пішло геть, і ще піде…

Ми з колегою Володею Садовим от годину тому мали розмову про це все і прийшли до висновку, що за збільшення зарплат та матзабезпечення поліції, а також медиків, вчителів, комунальніків і т.д. мало б боротися суспільство. Це ми усі, громадяни, маємо влаштовувати якісь акціїї протесту, чи підтримки, щоб змусити владу нарешті почати дбати про наші головні іструменти життєдіяльності у державі Україна. Це ж нам потрібно, це ми користуємося цими інституціями. Ми хочемо щоб до нас приїхав задоволений своїм життям і виспаний поліцейський, щоб прийняв неголодний спокійний лікар, щоб дітей наших навчав врівноважений та впевнений у собі вчитель…

Без цих (та деяких інших) професій все перетвориться на суміш болота з кровю…

Я дуже напрягаюся від власного безсилля. Я не знаю як би я мала діяти, я не вмію організовувати пікетів, не вмію запускати флеш-моби. Але я вмію складати слова в речення і писати на гаджетах) І вмію тегати керівників структур.

Патрульні поліцейські, ми вас підтримуємо. А ви тримайтеся і не мовчіть, давайте інтерв’ю журналістам про свою акцію, хай висвітлюють, хай люди знають, що ви беретеся як можете.

А в Денис Монастирський Ігор Клименко Денис Шмигаль Офіс Президента України як громадяни, вимагаємо подбати про матеріальне забезпечення поліцейських, а не перетворювати їх на озлоблених хабарників, зневірених пофігістів або звільнених за власним бажанням”, – написала Балицька.

Нагадаємо, 20 грудня патрульні поліцейські розпочали страйк через низькі зарплати всупереч закону про заборону страйків для представників правоохоронних органів. Співробітники патрульної поліції почали перший у її історії страйк.

На час страйку поліцейські не оформлятимуть порушення Правил дорожнього руху, а реагуватимуть лише на виклики служби 102 і порушення ст. 124 та 130. Тобто оформлятимуть протоколи винятково в разі ДТП і виявлення водіїв у нетверезому стані. У всіх інших випадках будуть перевіряти у водіїв документи.

До страйку приєдналися працівники з усіх регіонів України.

Коментарі

Позначки: , ,