Новини

В Україні пенсіонерів зобов’яжуть відкрити рахунки у банках

На розгляд Львівської обласної ради підготують звернення до Кабінету Міністрів України щодо скасування постанови № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України».

Таке рішення сьогодні, 28 квітня, підтримали депутати під час спільного засідання постійних комісій обласної ради з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу і з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

Як пояснив голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук, відповідно до постанови від 1 вересня 2021 року виплата пенсій буде проводитися через карткові рахунки, тобто держава фактично зобов’язує пенсіонерів відкрити рахунки в банках.

«У наших комісій є розуміння того, що ця постанова не може бути введена в дію з 1 вересня 2021 року, оскільки чимало людей до такої реформи просто не готові.

Зауважу, що на Львівщині є 253 тис. мешканців, які отримують різні виплати через АТ «Укрпошта». Тому переважна більшість з них не користуються банківськими картками і відповідно банкоматами.

На наш погляд, необхідно спочатку провести якісний облік у територіальних громадах громадян пільгових категорій і провести з ними роз’яснювальну роботу щодо переваг отримування соціальних виплат через банки.

Переконаний, держава повинна комплексно реалізовувати завдання соціального захисту і свої зобов’язання перед населенням», – зауважив Микола Іщук.

Ще однією небезпекою введення в дію вищеназваної постанови є те, що з 1746 листонош «Укрпошта» планує скоротити найближчим часом 500.

Відповідно до постанови до 1 вересня 2021 року Пенсійний фонд України проведе  перший конкурс  для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України. До його проведення виплату і доставку пенсій здійснюватиме АТ «Укрпошта».

Довідково:

За місцем фактичного проживання з 1 вересня 2021 року отримуватимуть пенсії та грошову допомогу:

-люди з інвалідністю І групи;

-особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;

-особи, які досягли 80-річного віку;

-одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Особи з вищезазначених категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через організацію, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.

Інші категорії пенсіонерів, які на сьогодні отримують виплати у відділеннях АТ «Укрпошта» або з доставкою додому листоношами, до 1 вересня 2021 року повинні  обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати пенсій з ПЕРЕЛІКУ.

У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, який буде  відкритий за зверненням органу Пенсійного фонду України, про що одержувача буде проінформовано. Громадяни можуть будь-коли змінити уповноважений банк за власним бажанням.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

10 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

12 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

12 години тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

12 години тому