Команда президента Зеленського не успадковувала так звану формулу Штайнмаєра від попередньої команди п’ятого президента України Петра Порошенка. На всіх переговорах у попередні п’ять років було досягнуто підписання Мінських угод, які дозволили зупинити повномасштабний наступ Російської Федерації та прив’язати санкції проти РФ до їх виконання.

Про це сказала у коментарі співголова фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«Часто від нової влади можна почути, що мовляв «формули Штайнмаєра», «пани Мореля» дісталися їм в спадок від старої команди. Це не зовсім так», – сказала Ірина Геращенко.

«Насправді, єдине, що було прийнято у попередні п’ять років, це були Мінські угоди, підписані у найважчі, найкривавіші для України дні 2014-2015 років. І головна мета Мінських угод – це було зупинити повномасштабний наступ Російської Федерації, прив’язати санкції проти РФ до повного виконання Мінських угод», – підкреслила вона.

«І, власне, це вдалося команді Порошенка зробити», – наголосила співголова фракції.

За її словами, протягом попередніх років обговорювалися «формули Штайнмаєра», «плани Мореля», пропозиції Сайдіка, але все це були документи, де немає жодного підпису жодного з українських представників.

«Так само важливо пам’ятати, що всі ці плани обов’язково обговорювалися паралельно, спільно з обов’язковим безпековим блоком, який був ключовим», – особливо підкреслила Ірина Геращенко.

«І ми весь час наполягали на тому, що всі гуманітарні питання, політичні питання мають вирішуватися тільки після виконання безпекового блоку, який має на меті повне припинення вогню, сталий режим тиші, виведення російських зброї, техніки, військ з української території», – наголосила депутат.