Новини

Україна в ООН заявила про необхідність перебудови Радбезу

Про це заявив у вівторок під час засідання Ради Безпеки ООН заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Радбез не є настільки ефективним, як сподівалося міжнародне співтовариство та багато людей по всьому світу, й не тому, що ми навмисно ігноруємо деякі питання або не працюємо належним чином. Навпаки, порядок денний Ради розширюється з кожним роком, а його члени витрачають все більше часу на обговорення”, – наголосив Кислиця.

При цьому він назвав конкретні недоліки, які обмежують ефективність роботи РБ ООН.

“По-перше, право вето постійних членів Ради означає, що рішення по суті можливе лише тоді, коли інтереси п’яти не просто співпадають, але принаймні не перетинаються. В інших випадках Рада залишається паралізованою”, – підкреслив представник України. Більше того, “відсутність механізму подолання вето означає відсутність стимулів для члена, який володіє правом вето, працювати над рішенням по спірній проблемі”.

По-друге, за його словами, виконання прийнятих резолюцій завжди обмежувалося рівнем готовності країн зробити це, що відбувалося дуже часто в історії ООН. “Цей вибірковий підхід до виконання не сприяє здатності Ради досягати прориву в різних ситуаціях на місцях”, – зауважив Кислиця.

По-третє, Радбез ООН буде ефективним тоді, якщо всі держави-члени поважатимуть Статут ООН, норми та принципи міжнародного права, наголосив представник України.

У цьому зв’язку він нагадав агресію Росії по відношенню до Грузії в 2008 році й України, починаючи з 2014 року. “Чи змогла Рада відреагувати відповідним чином? Відповідь добре відома”, – підкреслив заступник глави МЗС України.

Він зазначив, що Росія досі окупує Крим та окремі райони Донецької і Луганської областей, а також постачає туди військову силу та озброєння.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик
Tags: ООН

Recent Posts

Взуватись зручно й стильно відтепер не потребує зусиль

INTERTOP пропонує широкий асортимент товарів на будь-який смак та гаманець

8 години тому

Садовий будує сміттєпереробний завод як приманку для російських ракет

депутатський корпус має негайно ухвалити рішення про недовіру Садовому та відсторонити його від посади через…

9 години тому

У Львові провели Форум національних товариств (ФОТО)

свято культури та єдності

10 години тому

Тимчасово проживав у Львові: поліція розшукує чоловіка, який підозрюється у вчиненні злочинів

Підозрюється у незаконному переправленні осіб через кордон

10 години тому