Новини

Україна підписує заявку на пришвидшений вступ до НАТО

Сьогодні Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками засідання РНБО.”Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії.

Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО”, – сказав він.

Зеленський наголосив, що такий шлях є можливим, навівши приклад Фінляндії та Швеції, які розпочали приєднання до Альянсу без Плану дій щодо членства. І додав, що це – справедливо.

“Справедливо і для України. Це закріплення на рівні договору того, що і так вже досягнуто в житті і що є нашими цінностями. Ми розуміємо, що це потребує консенсусу всіх членів Альянсу. Розуміємо, що треба вийти на такий консенсус. І тому, поки це відбуватиметься, ми пропонуємо реалізувати наші пропозиції щодо гарантій безпеки для України і всієї Європи згідно з Київським безпековим договором (Kyiv Security Compact), що розроблений і представлений нашим партнерам”, – сказав Зеленський.

Згодом заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко додав, що заяву про вступ України до НАТО підписали українські президент, голова уряду та спікер Верховної Ради.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts