Новини

У Зарудцях реставрують дах старовинної церкви

У Зарудцях Львівської МТГ відреставрують дах старовинної дерев’яної церкви Преображення Господнього. На територію храму завезли покрівельні матеріали та відновили розпочаті раніше роботи.

Про це повідомляє Львівська міська рада, пише “Четверта студія”.

«До того, як Зарудці стали частиною Львівської МТГ, роботи з реставрації розпочала область. Місто також долучилося і виділило субвенцію. Проте кошти не були освоєні та повернулись до міського бюджету.

Нині до реставрації храму долучився національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка». З цим інститутом вже давно успішно співпрацює міське управління охорони історичної спадщини. Зокрема, за підтримки «Полоніки» польсько-українські групи реставраторів працюють над каплицям та надгробками на Личакові, над фресками Гарнізонного храму та Вірменської катедри. Тепер «Полоніка» допоможе завершити розпочату ще у 2020 році реставрацію храму», – розповіли у департаменті міської агломерації ЛМР.

Як наголосила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, якщо не провести невідкладні роботи з реставрації даху, то храм може не пережити наступну зиму.

Храм Преображення Господнього датований 1787 роком та є пам‘яткою архітектури національного значення.

Додамо, у старовинній церкві зберігся унікальний іконостас, створений у другій половині XVІІ століття. Його виготовили у львівській іконописній школі на замовлення для Крехівського монастиря. А пізніше продали і перевезли в церкву в Зарудцях. Майже весь іконостас розміщено над бароковою стилізованою дерев’яною завісою, яку підтримують янголи.

 

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

У Львові пролунав вибух

Біля приміського вокзалу о 16:58 львівʼяни могли чути вибух, який стався внаслідок загоряння автівки

6 хв. тому

Тягнибока нагородили Золотим гербом міста Львова

Депутата Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андрія Тягнибока

24 хв. тому

У Львові депутати внесли змін у бюджет

Депутати внесли зміни до бюджету розвитку бюджету Львівської громади на 2024 рік

27 хв. тому

У Львові депутати дали дозвіл на відновлення музею Шухевича

Це територія меморіального музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, який був знищений внаслідок удару безпілотника рф

35 хв. тому

У Львові модельєрка Оксана Караванська провела лекцію

Для дружин та дітей захисників організували лекцію модельєрки Оксани Караванської

3 години тому