Новини

У Трускавці створили єдину базу реєстрації домашніх тварин

У Трускавці стартувала реєстрація домашніх тварин.

Як повідомляють «Джерела Трускавця», в курортному місті затвердили правила утримання чотирилапих улюбленців, за якими усі домашні собаки повинні мати номерний жетон та чіп, а відомості про них міститися в єдиній базі.

За словами Марії Волощук, інспектора стерилізаційного пункту, що діє на базі КП «Парк курортний», і яка безпосередньо відповідає за реєстрацію тварин в оздоровниці – ці правила покликані посилити відповідальність господарів за утримання та вигул містом своїх улюбленців, допомагати  відшукати зниклу тварину та зменшити собачу безпритульність.

Що стосується чіпування собак,  то його уже проводять на вулиці Стебницькій, 76 у зоомагазині. За словами пані Марії, чіпування тварин здійснює кваліфікований ветеринар, який підшкірно вводить ін’єкцію собаці. Інформацію з цього чіпу, а це номер тварини в реєстраційній базі, можна зчитати відповідним сканером, який у Трускавці уже придбали. Окрім цього чотирилапому видають жетон, на якому вказано мобільний телефон Марії Волощук, це у випадку, коли загублену тварину знайшли на вулиці. Також на жетоні є реєстраційний номер тварини із бази даних, а на звороті QR-код.

– Господарю слід привести свого чотирилапого улюбленця у реєстраційний  пункт з паспортом тварини. Відтак за наявності документів та всіх щеплень у собаки проводимо його чіпування та видаєможетон його власнику. Паралельно господар заповнює реєстраційну анкету, де вказує усі необхідні відомості про собаку та свої контакті дані. Собаки, у яких закінчується термін дії вакцини проти сказу, реєстрації не піддягають до того моменту, поки їм не поновлять вакцинацію. Послуга з чіпування тварин платна і коштує 250 грн. Окрім Стебницької, 76 чіпування тварин для більшої зручності господарів можуть здійснити ветеринари Білас або Ласка, щоправда у них ця послуга коштує трішки дорожче. Окрім цього хочу наголосити, що у Трускавці є чимало тварин, які мають чіп, бо мандрували із своїми власниками закордон і цього вимагали правила перетину кордону, однак донині не мають жетону, тому таким власникам слід доробити всю процедуру до кінця, –  наголошує Марія Волощук.

Виданий жетон собаці слід чіпляти на ошийник і вигулювати тварину із ним.Якщо домашня тварина сама гулятиме містом без свого номерного жетону та буде відловлена працівниками стерилізаційного пункту – то повернути такого собаку господарю коштуватиме грошей. Також власники тварин повинні регулювати і приплід своїх собак. З метою регулювання чисельності чотирилапих, які не мають племінної цінності, рекомендовано проводити стерилізацію як гуманний метод зменшення кількості тварин – роз’яснює затверджені правила з утримання собак  пані Волощук.

Що важливо – у Правилах також чітко виписані вимоги щодо вигулу та пересування домашніх улюбленців містом та в громадському транспорті. За ними, у місцях масового скупчення людей, а також в автобусах, господарі повинні тримати собак на повідку, а деякі породи у наморднику, маленькі ж собачки повинні бути  на руках у власника. Перехід проїжджих частин із псами передбачає, що власник має тримати собаку на короткому повідку, щоб уникнути дорожньо-транспортних пригод чи травмування тварин. Окрім цього, усі господарі чотирилапих улюбленців зобов’язані прибирати за своєю твариною екскременти на будь-якій території міста, включаючи територію під’їздів, сходових кліток, ліфтів, а також доріжок, тротуарів та газонів.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

У центрі Львова зникло світло (ВІДЕО)

Вулиці Львова поринули у темряву

42 хв. тому

У Львові горіло сміття Садового (ВІДЕО)

Перед черговим кредитом на Пластову

6 години тому

Гончаренко закликав скликати позачергову Раду

Через ситуацію на Харківщині

7 години тому