Новини

У Польщі визнали неконституційними положення щодо «українських націоналістів» в законі про Інститут нацпам’яті – Порошенко

Конституційний суд Польщі визнав, що положення поправки до закону про Інститут національної пам’яті у частині, що стосується «українських націоналістів», є неконституційними.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко.

«Конституційний Трибунал Польщі визнав неконституційними терміни «українські націоналісти» і «Східна Малопольща» в законі про Інститут нацпам`яті», – заявив він.

Порошенко висловив вдячність президенту Польщі Анджею Дуді за ініціювання провадження і привітав рішення Трибуналу.

«Працюємо далі на зміцнення українсько-польського партнерства», – додав глава держави.

Як повідомлялося, наприкінці січня 2018 року польські Сейм та Сенат ухвалили закон про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема встановлено заборону на пропагування в країні ідеології українських націоналістів. Також законом було введено кримінальну відповідальність за твердження про пособництво поляків нацистам у роки Другої світової війни.

У МЗС Польщі роз`яснили, що закон стосується лише тих, хто публічно і всупереч фактам заперечує злочини, вчинені «колабораціоністами нацистського режиму», і відзначили, що головна мета закону – «боротьба з усіма формами заперечення і спотворення правди про Голокост», а також боротьба з «применшенням відповідальності справжніх виконавців злочину».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошував, що ідея польських парламентаріїв визнати українську націю ”злочинною”, що відображено у законі про Інститут національної пам’яті, веде в нікуди та провокує реакцію у відповідь.

27 червня польський Сейм ухвалив зміни до закону про Інститут нацпам’яті, якими скасував положення про кримінальну відповідальність за приписування полякам або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

7 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

8 години тому