Новини

У Польщі можуть скасувати президентські вибори через COVID-19

У Польщі правляча партія “Право і справедливість” внесла до Сейму проєкт змін в Конституцію, який передбачає продовження президентського строку Анджея Дуди до семи років і скасування президентських виборів, запланованих на 10 травня.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”, про це повідомляє “Польське радіо”.

Згідно з проектом, передбачається семирічний термін повноважень президента без можливості переобрання і одночасно продовжує термін повноважень нинішнього президента на два роки (до семи років).

У пропозиції депутатів також зазначається, що “вибори, призначені до набрання чинності цього Закону стають недійсними”.

В обґрунтуванні конституційної поправки згадується, серед іншого про необхідність утримання стабільності щодо посади президента в ситуації “безпрецедентною загрози правової і суспільної безпеки громадян Республіки Польща”, пов’язаної з епідемією Covid-19.

Також зазначається, що для внесення поправок до Конституції Польщі потрібно дві третини голосів Сейму від більшої половини загального складу. А також згоду Сенату, в якому опозиція має мінімальну перевагу.

Зазначимо, що раніше екс-президент Європейської ради, колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав перенести вибори, оскільки через епідемію коронавірусу кандидати у президенти не можуть проводити повноцінну кампанію.

Сам чинний президент Польщі Анджей Дуда 14 березня заявив, що вибори можна перенести лише у випадку оголошення надзвичайного стану у країні. Він зауважив, що немає підстав оголошувати надзвичайний стан, а до виборів залишається ще трохи часу.

Зазначимо, у Польщі станом на 16 квітня було виявлено понад 7,5 тисячі випадків захворювання на коронавірус. Внаслідок хвороби померли понад 280 людей.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

5 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

5 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

6 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

9 години тому