У НАЗК прокоментували “дискримінаційний” тендер на аудит е-декларування

Новини 04 Грудня, 2017 135

Національне агентство з питань запобігання корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції спростовує звинувачення низки громадських антикорупційних організацій

Національне агентство з питань запобігання корупції спростовує звинувачення низки громадських антикорупційних організацій, що оголошений агентством тендер на аудит системи електронного декларування містить дискримінаційні умови. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій прес-службою НАЗК.

“Щодо звинувачень у дискредитаційних вимогах до учасників процедури закупівлі: озвучена інформація щодо умови наявності доступу учасника торгів до державної таємниці є неправдивою. Відповідна інформація у кваліфікаційних вимогах відсутня. Вважаємо, що такі заяви не відповідають дійсності та вимагають спростування”, – йдеться у повідомленні.

Коментуючи участь у тендері виключно українських компаній, НАЗК зауважило, що ІТС Реєстр належить до об’єктів критичної інфраструктури, а розголошення відомостей про реалізацію захисту, структуру та механізми реалізації і впровадження комплексної системи захисту інформації можуть призвести до вдалих мережевих кібератак та витоку конфіденційної інформації.

“Зважаючи на це, Національне агентство залишає за собою право обмежити участь у процедурі закупівлі виключно українськими компаніями – задля забезпечення безпеки системи та збереження персональних даних кожного громадянина відповідно до законодавства України”, – повідомили у НАЗК.

У Нацагентстві також поінформували, що досить стислий термін проведення процедури закупівлі пов’язаний із потребою отримати інформацію про виявлені помилки в системі та виконати рекомендації щодо їх усунення до початку чергового етапу декларування, який розпочнеться з 1 січня 2018 року.

Окрім того, у НАЗК повідомили, що розглядають можливість змінити умови проведення закупівлі послуг з аудиту системи е-декларування – наразі аналізуються зауваження та пропозиції щодо внесення змін до оголошеної закупівлі.

“Наголошуємо, що проведення аудиту жодним чином не передбачає зупинку роботи ІТС Реєстр, який функціонує і буде функціонувати згідно з вимогами Закону України «Про запобігання корупції» у цілодобовому режимі. Ще раз наголошуємо, що оціночні судження щодо руйнації системи е-декларування, нібито завдяки проведенню аудиту, є маніпуляцією суспільною думкою”, – резюмували у Нацагентстві.

Як повідомлялося, представники громадських організацій «Громадський люстраційний комітет», Transparency International Україна, «Центр протидії корупції» і «Реанімаційний пакет реформ” 4 грудня виступили із заявою, що тендер на аудит системи електронного декларування, який проводить Національне агентство з питань запобігання корупції, містить дискримінаційні умови, а документація виписана під наближені до СБУ компанії.

Коментарі

Позначки: ,