Новини

У Мінприроди напрацьовують план боротьби з неконтрольованим розповсюдженням інвазійних чужорідних видів

Неконтрольоване розповсюдження в природному середовищі видів-вселенців створюють глобальну загрозу біорізноманіттю. Саме ці види флори і фауни в силу різних причин, переважно спричинених господарською та іншою діяльністю людини, які опинилися у нових умовах, можуть спричинити масштабний негативний вплив на місцеві види та екосистем. Окремі з них несуть пряму загрозу якості життя та здоров’ю людини.

Інвазійні чужорідні види є одним з головних негативних факторів, що призводять до зменшення або зникнення багатьох місцевих видів дикої флори та фауни, наносять збитки сільській та іншим сферам економіки України.

Відтак, у Мінприроди створили робочу групу з питань чужорідних інвазійних видів, мета якої – напрацювання організаційно-правових шляхів посилення боротьби з неконтрольованим проникненням та розповсюдженням видів-вселенців.

Види-вселенці зустрічаються в усіх таксономічних групах живих організмів, включаючи тварин, рослин, грибів та мікроорганізмів і можуть впливати на всі типи екосистем.

В Україні відомими прикладами видів-вселенців, які наносять шкоду сільськогосподарським культурам, здоров’ю людини, викликають суттєве зменшення чисельності популяцій місцевих видів є такі рослини, як борщівник, амброзія, серед тварин – колорадський жук, молюск рапана, реброплав мнеміопсіс.

Небезпечним алергеном для людини є амброзія. А після контакту з борщівником викликає появу подразнень на шкірі, які довго не заживають.

Представником цього виду є злісний шкідник сільського господарства колорадський жук. До речі, рапана спричинила значне зменшення кількості мідій, устриць та інших місцевих видів молюсків у Чорному морі. Поява реброплава мнеміопсіса в Азово-Чорноморському басейні призвела до скорочення чисельності промислових видів морських риб.

За оцінками фахівців збитки від неконтрольованого розповсюдження нових видів рослин, тварин, становлять у світі від 55 до 248 млрд. доларів США щороку. Боротьба з найбільш небезпечними чужорідними рослинами коштує світові 1,4 трлн. доларів на рік.

Проблема видів-вселенців є настільки серйозною, що положення про необхідність вжиття скоординованих заходів контролю за ними увійшли в тексти міжнародних договорів, таких як Конвенція про біологічне різноманіття та Бернська конвенція про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі.

У 2014 році Європейський Союз схвалив спеціальну директиву, спрямовану на посилення заходів боротьби з видами-вселенцями, а також затвердив список найбільш небезпечних видів.

Україна є учасником цього міжнародного договору.

Наразі робоча група при Мінприроди працює над створенням інформаційної системи екологічних загроз адвентивних (чужорідних) видів України та вивчає можливість складання і затвердження на національному рівні списку ІЧВ, що становлять найбільшу загрозу.

Крім того, членами групи розпочато роботу щодо розроблення Національної Стратегії України щодо боротьби з розповсюдженням інвазійних чужорідних видів. Зокрема, підготовки відповідних змін до актів законодавства щодо проблематики ІЧВ.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

8 години тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

8 години тому

Комунальне підприємство “Зелене місто” очолив Олександр Єгоров

Найголовніші проекти підприємства “Зелене місто” — будівництво механіко-біологічного комплексу з переробки ТПВ та рекультивація Грибовицького…

8 години тому