У Львові внаслідок пожеж у житловому секторі загинули 8 осіб

Новини 13 Травня, 2021 370

Щороку через пожежі гине та страждає значна кількість людей, втрачається або пошкоджується житло і майно. Як повідомили в міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, у житловому секторі міста від початку 2021 року облікували 12 пожеж та вибух газового балона, пише Четверта студія.

Мешканців вкотре застерігають, що нехтування правилами пожежної безпеки у побуті може призвести до непоправних наслідків.

Основними причинами загорянь у житловому секторі є необережне поводження з вогнем, паління, порушення правил монтажу електромереж та експлуатації електрообладнання, несправність системи пічного опалення.

Багато людей не застосовує на практиці правила пожежної безпеки і згадує про них тоді, коли вже нічого не можна виправити.

До об’єктивних причин виникнення пожеж у житлових будинках відносять високий ступінь зношеності житлового фонду, причому йдеться як про конструкції будівель, так і про їх інженерне забезпечення; відсутність економічних можливостей підтримки протипожежного стану будівель, низька забезпеченість житлових будівель засобами виявлення та оповіщення про пожежу, а також сучасними первинними засобами пожежогасіння.

Тому мерія нагадує правила з техніки пожежної безпеки, дотримання яких допоможе уникнути лиха:

– не паліть у ліжку, тому що від найменшої іскри може статися спалах;

– не підключати в одну розетку кілька електроприладів;

– не сушіть білизну біля плити;

– йдучи з дому, перевіряйте, чи вимкнені електроприлади / газові прилади;

– не використовуйте електропроводку з пошкодженою ізоляцією;

– не зав’язуйте електропроводи;

– не обгортайте електролампи папером або тканиною;

– користуйтеся спеціальними вогнетривкими підставками при роботі з прасками, електроплитками, електрочайниками та іншими приладами;

– не залишайте сигарети непогашеними;

– не використовуйте відкритий вогонь у підвалах, на горищах, в сараях;

– не кидайте з балкона непогашені недопалки;

– будьте обережні при використанні легкозаймистих рідин / газів;

– ізолюйте електричні розетки від вологи.

Якщо у вас є дитина, навчіть її основам пожежної безпеки. Знання, необхідні дитині:

– поясніть, якими можуть бути наслідки «гри з сірниками»;

– забороніть дитині самостійно використовувати електроприлади;

– поясніть, що потрібно робити у випадку пожежі.

Якщо пожежа у приміщенні все ж трапилась, негайно викликайте  Службу порятунку за номером 101! До приїзду пожежників:

– відімкніть електропостачання до осередку горіння;

– починайте гасіння за допомогою вогнегасників, пожежних гідрантів, води з водоводу, піску, землі тощо; невеликі осередки пожежі можна накрити ковдрою;

– якщо пожежа набула великих розмірів – залиште будинок;

– при виникненні загоряння у суміжних приміщеннях і відсутності можливості самостійно залишити небезпечну зону, усі щілини, через які може надходити дим, закрийте зволоженою тканиною, зачиніться у найбільш віддаленій від осередку загоряння кімнаті або на балконі;

– якщо ви перебуваєте у висотному будинку, рятуйтеся, використовуйте пожежну драбину, під час пожежі заборонено користуватися ліфтами.

Фахівці акцентують: якщо виникла пожежа, не панікуйте та остерігайтеся задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів. Ви повинні знати номер Служби порятунку – 101, а також те, де є первинні засоби пожежогасіння і вміти ними користуватися.

Коментарі

Позначки: