У Львові відкрилася унікальна виставка ікон (ФОТО)

Новини 29 Серпня, 2018 350

Фото: Facebook/ Євгеній Кравс

Понад сто ікон риботицьких майстрів, більшість з яких представлено на виставці вперше

У Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові 28 серпня відбулося урочисте відкриття виставки “Ікони риботицьких майстрів”.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook, фотокореспондент, член Національної спілки фотохудожників України  Євгеній Кравс.

Автор допису, під світлинами зазначає, що представлені на виставці ікони належать авторству майстрів великого осередку церковного мистецтва, який знаходився у містечку Риботичі, що на південь від Перемишля та існував протягом 1670–1750-х рр.. У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького налічується понад сто ікон риботицьких майстрів, більшість з яких представлено на виставці вперше. Експозицію доповнили твори з приватних колекцій.

Що ж характеризує почерк риботицьких майстрів, і чому вони були такими популярними? Насамперед, це –– декоративність, чистий, світлий колорит, побудований на зіставленні кількох барв, та сріблення, а також обрамлення з плоскою й ажурною різьбою, розмальоване у насичені кольори, посріблене й тоноване під золото. А ще для ікон риботицької роботи характерним є пейзаж із білою триверхою церквою з червоними куполами, що, як вважається, відтворює краєвид із річкою Вігор, притокою Сяну, яка протікає через Риботичі.

Час діяльності осередку в Риботичах припадає на час переходу Перемиської єпархії на унію з Римською церквою (1691 р.) та посиленням упливу римо-католицького мистецтва. Риботицькі майстри були відносно консервативними щодо нововведень у тематиці зображень й дотримувалися традиційної іконографії, виконуючи типові п’ятиярусні іконостаси. Та все ж, у їхніх творах відчутні нові мистецькі тенденції. Це – окремі сюжети, які вони активно розвивали («Пієта»), а також уже згадані глибокі обрамлення ікон із розірваними карнизами, запозичені з творів римо-католицького мистецтва.

Виставка ікон у всій їхній красі стала можлива завдяки зусиллям художників – реставраторів майстерні темперного малярства науково-дослідного реставраційного відділу музею. Маємо надію, що виставка приверне увагу до великого пласту нашої історії та пригадає про традицію «риботицької роботи», у якій закладені початки того напрямку ікономалярства, що його називаємо «народним».

Фото: Facebook/ Євгеній Кравс

 

Коментарі

Позначки: ,