У Львові відійшов у вічність заслужений діяч науки України Олександр Скляров

Новини 06 Листопада, 2021 11 146

З величезним сумом повідомляємо про нашу непоправну втрату для сім`ї, колективу кафедри біохімії, Львівського національного медичного університету та науковців України.

Про це інформує Четверта студія з посиланням на Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

Сьогодні відійшов у вічність Олександр Якович Скляров. Чудова людина, прекрасний батько, чоловік, дідусь, заслужений діяч науки України, заслужений професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та завідувач кафедри біохімії.

Парастас завтра 07.11 на 18.00 з каплички на Пекарській. Похорон 08.11.2021 НА 10.00 з каплички на Пекарській.

О. Я. Скляров народився у Львові, закінчив із відзнакою Львівський медичний інститут, навчався в аспірантурі, далі – асистент, доцент кафедри нормальної фізіології. У 1983 р. захистив кандидатську дисертацію, а в 1993 – докторську.

У 1998 р. обраний на посаду завідувача кафедри біохімії. Олександр Якович докладав багато зусиль для того, щоб навчання студентів відповідало сучасним стандартам європейської освіти. За його безпосередньою участю було підготовлено підручник “Клінічна біохімія” (2006), підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації “Біологічна хімія з біохімічними методами дослідження” (2009), підручник для студентів-стоматологів “Біологічна хімія” (2015), два національних (для фармацевтів (2014) і студентів-медиків (2016)) підручники. Навчальна та наукова література для студентів і лікарів поповнилась низкою посібників та довідників (17), серед яких два видання посібника з гастроентерології (у співпраці з проф. Є.Я.Скляровим і доц. Є. Р. Косим, 1997, 2011), “Практикум з біологічної хімії” (2002), “Физиология и биохимия пищеварения животных и человека” (у співпраці з професорами В. К. Рибальченком, Т. В. Береговою та ін., 2002), “Біохімічний склад рідин організму та їх клінічно-діагностичне значення” (2004), “Біохімічні показники у нормі і припатології” (2007). Олександр Якович відомий своїми науковими здобутками в галузі експериментальної гастроентерології.

Його наукова робота зосереджена на вивченні механізмів цитопротекції та ульцерогенезу органів травної системи, цукрового діабету, дослідженні впливу газових медіаторів (нітрогену оксиду, гідрогену сульфіду), гормонів, вітамінів за умов різних функціональних станів травного тракту, з’ясуванні дії опромінення на організм та ролі слабомінералізованої води “Нафтуся” у процесах радіопротекції.

Саме проф. О. Я. Скляров обґрунтував концепцію одночасної дії нейрогуморальних речовин у регуляції функцій органів травлення; сформулював положення ендоекології порожнин органів травної системи; визначив метаболічні процеси, що лежать в основі ульцерогенезу, та запропонував нові підходи до розуміння механізмів цитопротекції. Він автор понад 450 наукових праць, серед яких 2 монографії, 10 деклараційних патентів, 6 інформаційних листів із нових методів лікування та діагностики.

Результати своїх наукових досліджень професор представлені на всесвітніх, європейських і національних форумах Під його керівництвом захищено 13 кандидатських і одну докторську дисертації. Серед його учнів – науковці, педагоги, лікарі, які працюють не лише в Україні, а й за її межами. Багатовекторною є також громадська діяльність Олександра Яковича.

Він брав участь у роботі спеціалізованої вченої ради, входив до редакційних колегій низки часописів; є членом фізіологічного та біохімічного товариств України і Всесвітньої Угорської медичної академії (1996). О. Я. Скляров – Соросівський доцент (1997), академік Української академії наук (2004), заслужений професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (2012), отримав подяку мера м. Львова за вагомий внесок у розвиток медицини.

Коментарі

Позначки: , ,