Новини

У Львові у будинку біля Краківського ринку відреставрували історичну браму

У Львові фахівці відновили ще одні історичні двері в будинку на вул. Я. Раппапорта, 5. Реставраційні роботи тривали майже три місяці. І виконували їх у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. Це вже 16-та брама, яку цьогоріч відновили у місті.

Про це пише Четверта студія.

Як розповіли у ЛКП «Бюро спадщини», більшість декоративних елементів цієї брами було втрачено. А ще на ній було так багато шарів старої фарби, що здалеку було складно зрозуміти чи вона дерев’яна, чи металева.

«Тут було дуже багато роботи. Ліве і праве дверні полотна мали суттєві пошкодження в нижній частині, притульна планка була повністю втрачена, залишилися отвори від старих замків. Окрім того, на всій площині брами було втрачене декоративне різьблення. Усе це довелося відновлювати», – розповів майстер-реставратор Павло Войтович.

У Львові у будинку біля Краківського ринку відреставрували історичну браму
У Львові у будинку біля Краківського ринку відреставрували історичну браму
У Львові у будинку біля Краківського ринку відреставрували історичну браму

Відтак фахівці замінили пошкоджену деревину, встановили нові ручки та фацетоване засклення. Втрачене декоративне оздоблення брами відновили за зразком історичних аналогів. Також провели комплексні роботи з реставрації світлика.

«Вартість реставраційних робіт склала 87 107 грн. З цієї суми 70% грн оплатив німецький фонд Ебергарда Шьока, а решту – мешканці», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, у 2022 році в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам мешканці сплачують лише 30% від загальної вартості робіт.

Дізнатися, як стати учасником Програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці Львів’янину/Співфінансування. Новий набір заявок планується у вересні 2023 року.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик
Tags: брама

Recent Posts

Фінансова підтримка на закупівлю товарів для потреб Сил оборони: триває акредитація підприємств та волонтерських організацій

Акредитацію реалізовують в межах Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області на 2021 – 2025 роки

2 години тому

Влада свідомо знищує індустріальний потенціал України, – Тимошенко

«Батьківщина» оскаржуватиме у Конституційному суді закон про знищення індустріального потенціалу України

4 години тому

У Львові маршрутки курсуватимуть до 23 години

Під час комісії транспорту депутати вкотре піднімали питання продовження роботи громадського транспорту у вечірні години

5 години тому