У Львові суд дозволив забудувати берег озера

Новини 01 Листопада, 2022 5 716

У Львові суд дозволив забудувати берег озера

справу розгляне апеляційний суд

У Восьмому апеляційному адмінсуді 1 листопада розглядатимуть справу про забудову біля озера в Снопківському парку Львова. Громадські активісти стверджують, що рейдери хочуть сфальсифікувати документацію щодо озера, яке вони відстояли у забудовників

Про це зазначила громадська активістка і адвокатка Галина Янко у соцмережі, пише Четверта студія з посиланням на Еспресо.

“У нас війна не тільки з орками, а з власними вошами, котрі вирішили, що можна сфальсифікувати величину озера в парку Снопківському – пам’ятці садово-паркового мистецтва, сфальсифікувати паспорт об’єкта і піти в суд, щоб визнати незаконними дії ЛМР”, – написала Галина Янко.

Вона пояснює, що Львівська міськрада скасувала паспорти забудови, оскільки будівництво близько до прибережної смуги озера, а відтак загрожує його існуванню.

“Перша інстанція вирішила забудувати озеро! Львівський окружний адміністративний суд  ще раз вирішив, що забудовники можуть забудовувати прибережну смугу озера, а те, що виконком ЛМР скасував паспорти, – це незаконно”, – пояснює адвокатка.

1 листопада о 12:30 Восьмий апеляційний адміністративний суд має розглянути апеляцію. Суд першої інстанції, за словами громадських активістів, дійшов висновку, що будівельні паспорти не були предметом дослідження під час перевірки Держекоінспекції, а відтак ЛМР не мала права їх скасувати.

“Водночас суд першої інстанції проігнорував, що при розробці цих будпаспортів не було враховано наявну природозахисну смугу і ці будівельні паспорти дозволяли вести забудову в захисній смузі, чим порушували природоохоронне законодавство”, – написала вона.

Галина Янко каже, що саме це порушення було виправлено рішенням виконкому ЛМР щодо скасування будівельних паспортів на основі перевірки екоінспекції.

“Звертаю увагу, що суддя першої інстанції Мартинюк В.Я. вийшов за межі позову юристів Забудовника і відкинув їх аргументи про відсутність захисної смуги водойми; відсутність необхідних повноважень виконкому ЛМР для прийняття таких рішень. Тим не менше, просто дав добро на забудову прибережної смуги озера”, – йдеться у повідомленні.

Юристка припускає, що цією справою мали б зацікавитись НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

“Може, хто не бачив із суддів, але прибережна смуга – то серйозно. Є вже прецедентні рішення. Тому, завтра, при ухваленні апеляції у суддів точно є підстави для скасування рішення першої інстанції. Побачимо, чи львівські судді у 8-му апеляційному адміністративному суді хочуть забудувати озеро, чи дотримаються закону!” – прокоментувала Янко й додала, що за Снопківський парк, у якому розташоване озеро, перебуває під охороною держави. Львівська обласна державна адміністрація отримала делеговані повноваження від міністерства, всі землі, як і водні об’єкти, будуть збережені.

До слова, як стверджують природоохоронці, за оцінками ООН, Львів перебуває під загрозою опустелювання, і втрата водних об’єктів призведе до подальшого зниження ґрунтових вод, рівень яких за останні два роки знизилися на 1,5-2 метри.

Торік у липні на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про розширення Снопківського парку на понад 11 га, площа парку тепер становитиме 47,1853 га. Снопківський парк закладений у 1958 році між вулицями Стуса, Кримською та Зеленою.

Коментарі

Позначки: , ,