Новини

У Львові створили проєкт для виявлення педофілів у соцмережах

Кандидатка технічних наук, доцент кафедри НУ «Львівська політехніка» Соломія Федушко 9 серпня отримала грант президента України для підтримки свого проєкту, завдяки якому можна звірити інформацію з профайлів та коментарів користувачів і з допомогою мовних шаблонів виявити гіпотетичних педофілів, кіберзлочинців та інших «бабаїв» у мережі. Адже кожен лишає в інтернеті свій інформаційний слід.

Про це повідомляє газета «Ратуша».

Як зазначається, маніпулятори, кіберзлочинці, кібербулери, педофіли — весь той чагарник може процвітати на просторах інтернету, замаскувавшись під добропорядними акаунтами, отруювати життя іншим користувачам, а нерідко й становити реальну загрозу. Але тепер на те є рада.

Інформаційні загрози, що постають перед нами

Цьогоріч, крім пані Соломії, таку підтримку одержать ще 59 молодих учених з усієї України, зокрема двоє — також із Львівської політехніки. Проєкт має назву «Комп’ютерно-лінгвістичні методи перевірки достовірності персональних даних користувачів віртуальних спільнот». Як вирахувати в мережі провокаторів, маніпуляторів, шахраїв, педофілів — про це «Ратуша» поспілкувалася з молодою науковицею.

— А яку мету Ви ставили перед собою?

— Це методика, з допомогою якої можна перевірити на достовірність персональні дані користувачів віртуальних спільнот. Суть дослідження — розробити методи для перевірки великих текстових масивів інформації, щоб виявляти інформаційно-комунікаційні загрози у соціальних середовищах інтернету. Бо активність учасників популярних соціальних середовищ мережі зростає, натомість інформаційне наповнення, яке вони генерують, не завжди якісне та адекватне. Нині в вебпавутині шаленими темпами поширюють багато невірогідної, фейкової, брехливої та провокативної інформації. До того ж, спілкуючись у соціальних сервісах інтернет-комунікації, ми оперативно, часто миттєво, реагуємо на події у суспільстві, даємо їм оцінку. А це впливає на правдивість інформації, збільшує шанси того, що хтось, скажімо, використає проти нас маніпулятивні техніки спілкування.

— Кому насамперед будуть корисні результати проєкту, яка їх цільова аудиторія? Я так розумію, найбільше зацікавлення вони викличуть у батьків, діти-підлітки яких багато часу проводять у віртуальному світі, і з допомогою цієї методики можна буде виявляти підозрілі акаунти в дитячій стрічці. Також, мабуть, можна буде виявляти ботів, провокаторів, диверсантів? Усі ці «Сині кити» та поради від «Момо» — це ж тільки верхівка айсберга?

— Думаю, розроблена методика стане в пригоді багатьом. Зокрема власникам та розробникам соцмереж; власникам інтернет-порталів; фахівцям з PR-технологій для підбору та перевірки працівників; психологам. Звісно, журналістам для якісної перевірки інформаційного наповнення; політтехнологам — щоб визначати цільову аудиторію серед користувачів соцмережі та фокусувати увагу виборців на потрібній інформації.

Також — працівникам спецслужб, які в умовах інтенсивних інформаційних війн моніторять та виявляють маскованих професіоналів у сфері пропаганди та кібертероризму; працівникам правоохоронних органів та органів масової інформації та державної безпеки, що спеціалізуються на безпеці особистості в соціальних середовищ комунікації у мережі інтернет. І, звісно, пересічним користувачам соцмереж ці засоби допоможуть уникнути шкідливого впливу недостовірного, шкідливого, дезінформаційного контенту. До того ж — методика зменшить загрози порушення законодавства та етичних засад з боку окремих учасників, а саме недопустимих форм мережевого спілкування, таких, що несуть загрозу іншим учасникам (інтернет-шахрайство, педофілія тощо).

— Чи відомі приклади застосування таких методик у світі?

— Такі методи дослідження вебконтенту є, але вони зводяться до фрагментарного аналізу, не є комплексні. Наприклад, уже розроблено програмні засоби, які виявляють «домальовані» ділянки на зображенні, розкривають так звані метадані зображення. Американські фахівці розробили засіб для ідентифікації інтернет-користувача та виявлення його інформаційних слідів. Є сервіси, які дають можливість визначати фальшиві облікові записи користувачів. Але ці системи неадаптовані для слов’янських мов, а здебільшого орієнтовані тільки для англомовний контент. До того ж більшість наявних досліджень у цій галузі мають лише теоретичний характер та результати цих досліджень на практиці не апробовані.

Хто «наслідив» у мережі, або Що таке інформаційний слід

Пані Соломія деталізує: всі дані з профілів, створених користувачем, — це його так званий інформаційний слід. Але наголошує: перевірятиметься лише та інформація, яка є у відкритому доступі. Адже без відповідного дозволу простежувати особисте листування користувачів усіх сервісів або влазити у програмний код таких сервісів, як вайбер, соцмережі, — протизаконно.

— Розкажіть, будь ласка, детальніше — пошук відбуватиметься на основі аналізу текстів, виявлення якихось характерних, суперечливих, неадекватних слів-фраз?

— Так. На основі мовних шаблонів.

— Найбільше зацікавлює методика з погляду пересічного користувача. Зокрема мене як маму двох підлітків. Чи можна буде батькам виявити підозрілі акаунти — недоброзичливців, припустімо, гіпотетичних педофілів у стрічці дитини — скажімо, в інстаграмі чи фейсбуку? Наскільки це буде об’єктивно?

— Задум такий: є акаунти з вказаною інформацією — вік, стать, освіта тощо — в різних соцмережах, віртуальних спільнотах, блогах, інтернет-газетах тощо Усі відкриті дані користувача з профілів ми консолідуємо — це й називається інформаційний слід. І тоді вже на основі комп’ютерно-лінгвістичних індикаторів — мовних та графічних маркерів — ми проводимо аналіз цього контенту. Далі звіряємо отриманий інформаційний портрет користувача, що є результатом аналізу, та інформацію у профілі, що її вказав користувач.

— А якщо користувач у різних соцмережах, блогах і т. д. фігурує під різними іменами, вказує різний вік тощо, чи можна виявити, що це одна й та сама людина?

— Суть в тому, що мова видає людину, якщо вона замаскувалась. І саме за стилістикою написаного контенту формується портрет людини. Тоді ці портрети звіряються.

— Тобто таким чином, якщо ці портрети не збігаються, можна зрозуміти, що профіль є підозрілим. Але встановити, що це педофіл-кіберзлочинець-кібербулер — це вже наступні етапи. Їх методика не охоплює, вона лише дозволяє припустити?

— Так, ця методика дозволяє відфільтрувати. З величезної кількості профілів виділити підозрілі. Це суттєво економить фінансові затрати та час модераторів, адміністраторів.

— У підсумку такі підозрілі акаунти можна буде лише заблокувати, чи можна з такою інформацією звертатися у відповідні органи, як-от кіберполіція?

— Можна поставити на перманентну перевірку, або ж заблокувати. Це вже на розгляд адміністраторів. Все вирішує специфіка та правила вебсервісу, а також рівень безпеки у спільноті. Акценти ставлять власники. Наприклад, у вебспільноті дітей основний акцент — це вік.

— Повернімось усе-таки до пересічних користувачів. Скажімо, батьки виявили з допомогою Вашої методики в стрічці дитини підозрілий акаунт, дані з профілю й дані у постах користувача не збігаються, можливо, ще знайшли якісь агресивні слова-маркери. Чи можуть вони з таким звертатись до правоохоронців, чи лише заблокувати в стрічці дитини цього користувача?

— Звичайно, вони можуть звертатись до кіберполіції, та повинна відповідним чином відреагувати.

— Але тут ще такий момент: якщо цю людину знайшли, і поліція нічого не довела — може, десь методика помилилася — тоді чи не може той користувач подати позов за образу гідності?

— Може, ось чому я кажу, що ця методика не є стовідсотковою панацеєю, треба зважати на людський фактор. І ще. Наше законодавство, на жаль, не осучаснене до нових викликів суспільства.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані у ТЦК

Чоловікам, які вже оновили дані про себе, не потрібно буде ще раз це робити після 18…

2 секунди тому

Найазартніші актори у світі

Азартні ігри завжди притягували до себе не тільки звичайних людей, а й знаменитостей. Серед голлівудських…

6 хв. тому

У братській могилі в Чернівцях поховали останки 16 військових

Усі військовослужбовці служили в 108 окремому гірсько-штурмовому батальйоні 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді "Едельвейс"

33 хв. тому

В Україні судитимуть депутатів за ухилення від військової служби

солдати однієї з військових частин, троє з яких мають статус столичних депутатів, а ще один…

43 хв. тому

У Львові відзначили 233 річницю Конституції Польщі

Сьогодні, 3 травня, біля пам’ятника Адаму Міцкевичу у Львові відбулися урочисті заходи з нагоди 233…

48 хв. тому

Україна значно применшує справжні втрати у війні, – WP

Аби не заважати і так непростій кампанії з мобілізації

1 годину тому