Новини

У Львові розводять рідкісну породу коней (ФОТО, ВІДЕО)

У Львові діє єдиний в Україні племінний репродуктор торійської породи коней. Такі тварини є універсальними, тобто поєднують в собі риси упряжних та верхових. На них займаються верховою їздою, тварин залучають до реконструкцій рицарських турнірів та знімають в кіно. Торійці вважаються однією з тих європейських порід, що зникають.

Про це повідомляє Суспільне Львів, пише “Четверта студія”.

Кобилі Лакарі три роки. Вона — представниця унікальної торійської породи коней, проте народилась і виросла у Львові. Таких тварин розводить Валентина Банас.

“Взагалі каретна справа — романтично. Ти їдеш, уявляєш як було раніше, як там їздили на бали, будували будинки, тобто ти як ідеш в інше століття, в іншу епоху. А коли сідаєш на коня – це свобода, пристрасть, політ, це зовсім інші відчуття”, — каже Валентина Банас.

У Львові розводять рідкісну породу коней. Фото: Суспільне Львів

Торійська порода коней походить з Естонії. За словами ветеринарки Алли Винярської, їхня популяція за 30 років знизилась у 10 разів.

У Львові розводять рідкісну породу коней. Фото: Суспільне Львів

“Якщо естонці зараз, відновлюючи свою породу, приїжджають до Валентини і хочуть обмінюватись, робити переливання крові, то це теж запитання чи все в них так добре є”, — каже Алла Винярська.

За словами заступниці голови естонської асоціації “Торійський кінь”, у світі залишилось близько тисячі чистокровних торійців.

“Це для нас як символ в Естонії. Торійська порода створена сто років тому, в 1920 році. В Україні знаходиться десь одна п’ята частина торійських коней, які мають родовід та породу”, — каже Кріста Степп.

У Львові розводять рідкісну породу коней. Фото: Суспільне Львів

Ветеринарка Алла Винярська розповідає, що присвоєння статусу племінного репродуктора має дуже велике значення.

“Ми будемо мати чистокровних коней, які селекціоновані. Тобто до селекції не допускаються якісь там вади в масті, конституції і це є дуже важливо”, — каже жінка.

У Львові розводять рідкісну породу коней. Фото: Суспільне Львів

Зараз у Валентини Банас є 40 торійців.

Коментарі

Кенцало Юра

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

10 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

11 години тому