Новини

У Львові розпочали роботи з демонтажу 30-метрової стели Монументу слави

У Львові розпочали роботи з демонтажу аварійної стели (пілону) Монументу Слави, який входить до складу скульптурного ансамблю «Меморіал бойової слави Радянських збройних сил», на вул. Стрийській.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Львівської міської ради, 17 грудня, Галицька районна адміністрація підписала угоду з підрядною організацією на демонтаж найвищої стели скульптурного ансамблю, яка перебуває в аварійному стані.

«Вже розпочалися підготовчі роботи для демонтажу і за сприятливих погодних умов почнуть демонтувати гранітні елементи, барельєфи, а тоді демонтувати саму конструкцію стели», – зазначили у прес-службі мерії.

Демонтаж стели коштуватиме міському бюджету 300 тис. грн.

Роботи виконуватиме будівельна компанія «Альтера», з якою Галицька районна адміністрація сьогодні підписала угоду. Згідно цієї угоди, роботи з демонтажу мають бути виконані до 31 грудня цього року.

Демонтувати одразу усю стелу Монументу слави не вдасться через її складну конструкцію, тому її демонтуватимуть поступово. Окремі елементи стели після демонтажу пропонують передати до львівського музею «Територія терору».

«Ті елементи, які можливо, і які готовий прийняти Музей «Територія терору», будуть передані туди», — сказав заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Як повідомлялося, 23 лютого виконком Львівської міської ради ухвалив рішення про демонтаж 30-метрового пілону Монументу Слави, який входить до складу скульптурного ансамблю «Меморіал бойової слави Радянських збройних сил», на вул. Стрийській у Львові.
Також, на виконкомі було ухвалено рішення про оголошення міжнародного архітектурного конкурсу на облаштування простору, де зараз розташований монумент.

Довідка. Монумент Слави складається з трьох елементів: 30-метрового бетонного пілона (стовпа), облицьованого гранітною плиткою і барельєфами, бронзової центральної групи та масивної залізобетонної стели з кованої міді. Центр архітектурного ансамблю складає скульптурна група з фігур радянського воїна і «Батьківщини-матері».
Фахівці Українського інституту національної пам’яті повідомили, що монумент є пам’ятником, присвяченим опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов’язковому демонтажу.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

1 годину тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

1 годину тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

2 години тому