Новини

У Львові розкажуть історію незрячого ветерана АТО

У Львові 17 грудня відбудеться показ повнометражного документального фільму режисера Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву».

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє «Армія Inform».

Стрічка створена з використанням технології аудіодескрипції (тифлокоментування) і повністю адаптована для незрячих. На показ запрошені люди з порушеннями зору, які зможуть переглянути цей фільм.

Фільм «Вдивляючись у темряву» – це українсько-шведський проєкт, знятий за підтримки Держкіно України і шведської компанії Grumant Productions HB. Режисер та автор сценарію стрічки – Сергій Волков. Головний герой фільму – Віталій Галіцин – полковник запасу Збройних Сил України, інструктор, сапер, який служив у районі АТО. Виконуючи бойове завдання під Новоазовськом, він підірвався у замінованому автомобілі. Зазнав контузії й численних поранень, втратив зір.

Зі слів режисера фільму, ця стрічка – притча про Україну та її минуле, про сьогодення та майбутнє. «Темрява» у фільмі одночасно реальна і метафорична. За сюжетом  незрячий, що випадково осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися у житті наосліп іншій людині – ветерану, який втратив у районі АТО зір, але не сенс життя. Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії. Водночас  фільм  «Вдивляючись у темряву» є твором мистецтва і частиною соціального проєкту.

Головний герой фільму, 44-річний Віталій Голіцин,  родом із  Кам’янця-Подільського на Хмельниччині. Там же навчався у Кам’янець-Подільському Вищому військово-інженерному командному училищі. Уже під час навчання збагнув, що його покликанням є саперна справа. Закінчивши училище 1995 році, відслужив п’ять років у саперній бригаді в Охтирці. У 2001−2010 роках навчав офіцерів-курсантів у Центрі розмінування. У 2003−2004 роках брав участь у розмінуванні об’єктів у Іраку, де стояла 5-та окрема механізована бригада з України; готував саперів для Лівану. Наприкінці 2010-го через скорочення армії змушений був звільнитися з лав ЗСУ. На фронт боротьби з агресором повернувся на прохання свого друга і колеги полковника Головного управління розвідки Міністерства оборони України В’ячеслава  Галви. Перебував разом із ним у замінованому автомобілі в серпні 2014 року під Новоазовськом. Під час вибуху полковник В’ячеслав Галва загинув, а Віталій разом із ще одним інструктором зазнали важких поранень. З того часу Віталій Голіцин бореться за свій зір, залишаючись соціально активним і небайдужим українцем.

– Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість. Наша мета – підкреслити необхідність інтеграції незрячих людей до повноцінного життя громади, а також привернути увагу до проблем ветеранів АТО та недостатнього соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі, – підкреслює режисер.

На показі у Львові будуть присутні головні герої фільму та члени знімальної групи. До участі у показі запрошені журналісти, представники місцевих органів влади, громадських організацій, волонтерських ініціатив, а також усі зацікавлені жителі міста.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

2 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

10 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

11 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

11 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

15 години тому