Новини

У Львові реалізовують новий міжнародний проект «Заборонена музика»

У Львові звучатиме «Заборонена музика». Міжнародний музичний проєкт про роль митця в часи гноблення та насильства презентує музику українських та німецьких композиторів, які зазнали утисків у тоталітарних режимах.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Громадська організація Collegium за підтримки Українського Культурного Фонду спільно з Вюртембергською філармонією (Німеччина), Університетом Мальме (Швеція), Львівським органним залом та Галицьким музичним товариством працюють над втіленням масштабного історико-музичного проєкту. «Заборонена музика» має на меті розповісти про долі та творчість композиторів в умовах тоталітарних режимів нацистської Німеччини та Радянського Союзу. Водночас проєкт показує силу мистецтва, що долає будь-які заборони задля утвердження загальнолюдських цінностей – гідності, свободи і толерантності.

«Ми хочемо показати роль митця в тоталітарному суспільстві на прикладі німецької та української культури. Порівнюючи спільний історичний досвід, наочно переконуєшся: про це важливо говорити і поглиблювати дискусію, щоб подібне більше не повторилось», – ділиться ідеєю артистичний керівник проєкту Іван Остапович.

У проєкті німецька та українська музика звучатимуть поруч – як документи трагічної епохи, про яку ми маємо пам’ятати. Слухачі матимуть змогу насолоджуватись творчістю Барвінського, Кудрика, Лятошинського, Ратгауза, Гіндеміта, Шенберга та інших композиторів у виконанні Ukrainian Festival Orchestra під дириґуванням Івана Остаповича (Україна) та Даніеля Ганссона (Швеція).

Проєкт передбачає три симфонічні концерти, які відбудуться в Львівському органному залі 26 вересня, 3 та 19 жовтня, кожен з них має свою концепцію:

«Заборонена музика» представлена ​​музикою композиторів, забороненою свого часу політичними режимами через небажання митців служити ідеологічним цілям. Вони не хотіли адаптувати свою творчість під диктат режиму, так і не отримавши заслуженого місця на рідній музичній сцені.

«Нелегальна музика» створена у найглибшій темряві. Це твори, що виникли в еміграції чи у безвиході в’язниць і таборів. Це невгамовна енергія творчого світіння, непокори та опірності митця у боротьбі з насильством та невблаганним злом.

«Шкідлива музика» була визнана недоречною через свою унікальність та походження або особистість її авторів. Провідні митці свого часу звинувачувались у «формалізмі», їхні твори називали «дегенеративним мистецтвом».

В рамках реалізації проєкту матиме місце наукова конференція «Музика і політика» від Галицького музичного товариства, яка протягом двох днів збере близько п’ятнадцяти музикознавців, істориків,  композиторів та виконавців. Будуть розкриті питання культурного порозуміння та ролі митця у складний тоталітарний час.

Вагомими результатами проєкту стануть створені професійні записи концертних програм, що будуть доступні на Youtube-каналі Collegium Management, а також концептуальне тримовне видання про проєкт, що включатиме в себе історії життя композиторів.

Проєкт реалізується в рамках стратегії Ukrainian Live за підтримки Українського Культурного Фонду.

«З 2019 року ми втілюємо довгострокову стратегію промоції української музики Ukrainian Live. З того часу ми постійно досліджуємо її, і перспективи щоразу розширюються і вражають. Можна сміливо стверджувати: в нашій культурі ще дуже багато білих плям. Радянська тоталітарна система сильно змінила природній розвиток музики України», – додає директор проєкту Тарас Демко.

Слідкувати з проєктом можна на офіційній сторінці Forbidden music,  Facebook-сторінці Ukrainian Live та Youtube-каналі Collegium Management.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик
Tags: музика

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

3 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

11 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

12 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

12 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

16 години тому