У Львові представили найбільший в Україні комплекс метричних книг різних віросповідань

Новини 09 Червня, 2023 96

Ворог кожного дня вбиває наших людей, нищить пам‘ятки архітектури, музеї, культурну спадщину. Однак пам‘ять та правда про нашу довгу європейську історію жива!

Про це пише начальник ЛОВА Максим Козицький, інформує Четверта студія.

Лише у Центральному державному історичному архіві України у Львові є три грамоти на бересті з ХІІ століття, папські булли з XIII століття, грамоти польських, волоських, молдавських, угорських володарів, датовані XIV століттям.

Мав нагоду наживо побачити найбільший в Україні комплекс метричних книг різних віросповідань, датування яких починається з XVII століття, а також колекцію гербів, документи товариств. 

Загалом цей архів зберігає понад мільйон справ Національного архівного фонду. З початком повномасштабної війни тут подбали про те, щоб документи були в безпеці. Для цього використовують евакуаційні вогнетривкі та водонепроникні мішки й шафи-сейфи. 

У міжнародний день архівів дякуємо усім працівникам цієї надзвичайно відповідальної професії. Ви бережете не тільки українські документи – це світова документальна спадщина. Цінуємо вашу роботу.

Коментарі

Позначки: