Новини

У Львові подружжя городян створило ферму з вирощування равликів (ФОТО)

На околиці міста Львова подружжя Юськевичів створили ферму «Західний равлик» з вирощування равликів, яка стала прибутковим бізнесом для родини.

Як йдеться у репортажі «Економічної правди», їстівних слимаків львівська родина вирощує п’ять років. Їх продукція сертифікована і готова до експорту в ЄС.

Родина методом спроб і помилок, інвестуючи значні кошти в навчання, шукала “свого” равлика. Перше “поголів’я” купили у збирачів виноградного равлика, що живе у дикій природі. Родина їздила в навчальні тури до європейських фермерів, вчила англійську, знайомилася з технологією і так дізналася, що виноградного равлика ніхто не вирощує. У ЄС цей вид занесений до Червоної книги через масове винищення. Два роки тому там заборонили збирати равликів у природі для вживання людиною.

«Європейські фермери не встигають покривати попит на цей продукт. Утворилася своєрідна ніша і українці можуть її заповнити. “Виноградний равлик росте до їстівного розміру чотири-п’ять років, а фермерський — один сезон, тому вирощувати його більш рентабельно”, — пояснює Іван Юськевич.

На фермі живуть північноафриканський (Aspersa Maxima) та середземноморський (Aspersa Muller) види равликів. Сезон вирощування починається із середини лютого. Саме тоді маточне поголів’я будять і переміщують з холодильного приміщення, де равлики сплять взимку, до цеху репродукції.

Ферма має 1 га поля на околиці Львова. Щоб заселити його молодняком, потрібно півтонни маточного стада, що відкладе ікри на 20-25 тонн равлика в кінці сезону в жовтні. У репродукційному цеху для цього створюються всі умови: відповідна температура, тиша і контейнери із спеціальною ґрунтовою сумішшю. Власники ферми готують її самі.

У теплиці протягом місяця живе 4-5 млн равликів. Вони доростають до 1,5-2 см і тоді їх переселяють у поле. Там вони живуть на спеціальних піддонах, на одному поміщається 200-600 особин. У спеку равлики ховаються під щити.

Ростуть равлики до середини жовтня. Щовечора їх годують спеціальними сертифікованими сумішами на основі різних видів борошна, які містять необхідні мікроелементи та вітаміни. За дві-три години равлики повністю з’їдають корм.

У жовтні всі члени родини приступають до збирання равликів. Збір триває два тижні. У 2018 році господарі ферми планують зібрати 25-30 тонн продукту.

Після збирання равлики голодують. Їх фасують у сітки по 6 кг і складають у ящики.

Частина равликів зберігається як маточне поголів’я всю зиму, інші ідуть на переробку або реалізуються на внутрішньому ринку.

“Західний равлик” має цех з переробки. Філе равликів морозять у півкілограмових вакуумних пакетах, які потім купують ресторани. Мушлі ферма використовує для подачі равликів у ресторанах. Мушлі стерилізують 3,5 години в содовому розчині. Після цього їх використовують для фарширування равликів у різних соусах.

“Ресторани купують не філе, а фаршированих равликів в десяти соусах у мушлях, рідше працюють з філе. З ним працюють здебільшого ті, хто здатен експерементувати, додаючи філе до салатів, супів чи інших страв.. Один наш розігрітий равлик у ресторані коштує 50 грн”, — пояснює Ірина Юськевич. За її словами, в Україні продавати равликів вигідніше, але попит невеликий.

Середня ціна равлика в мушлі першого класу в Україні — 3,5 євро за кг. Для прибуткової роботи ферма повинна мати мінімум 1 гектар поля. Обслуговують таку ферму чотири людини, тому це зручний бізнес для сім’ї. Інвестиції у ферму оцінюються 80-100 тис євро, окупність — два роки.

У 2018 році власники “Західного равлика” планують поставляти свій продукт у країни Євросоюзу. Фермери шукають екологічну земельну ділянку поблизу господарства, щоб збільшити обсяги виробництва. У майбутньому Іван та Ірина планують отримати сертифікат органічного виробництва.

За прогнозами власників, у 2019 році в Україні може відкритися до 150 таких ферм.

Попереду — формування культури споживання равликів в Україні. Ферму вже можна відвідати з екскурсією та скуштувати равлика. “Ми постачаємо равликів у п’ять львівських ресторанів, запрошуємо кухарів з усієї України і розповідаємо, чим унікальне це м’ясо і які шедеври можна готувати”, — пояснює Ірина.

М’ясо равлика — не єдиний цінний його продукт. Ікра коштує 1 тис євро за кг. Ще дорожчий і цінніший слиз, який використовують в косметології та медицині.

Фото: epravda.com.ua

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

У Львові пʼять років не ремонтували аварійний міст

Ні депутати Львівської міської ради, ні чиновники Садового не піднімали це питання

21 хв. тому

Зимноводівська громада попрощалася із захисником

Не існує вищої цінності, ніж захист Батьківщини та свого народу

1 годину тому