Новини

У Львові перевіряють стан пам’яток

У Львові перевіряють стан пам’яток культурної спадщини, які разом з реставраторами та волонтерами на початку повномасштабного вторгнення захистили від ймовірних руйнувань.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Так, вчора, 30 вересня, разом з викладачем Львівського коледжу ім. І. Труша, художником-реставратором Андрієм Почеквою працівники міського управління охорони історичного середовища перевірили стан скульптури фонтану «Адоніс», що на пл. Ринок.

Пошкоджень на фігурі не виявили.

«Вчора ми провели натурне обстеження фігури фонтану “Адоніс”. І впевнилися, що все гаразд.  Жодних пошкоджень, які могли б спричинити захисні конструкції, не виявлено. На об’єкті були використані належні захисні матеріали, зокрема, тканина, якою обгорнуті скульптури фонтанів, є паропроникна. Загалом, фігура є в такому ж стані, як до війни. Так, там є певні нашарування моху, але вони були ще до того, як фігуру убезпечили, і він не несе загрози скульптурі. Нових утворень на фігурі немає. Тож після перевірки ми знову закрили “Адоніса”», – розповіла керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.

Посадовиця додала, що раніше разом з керівником БФ «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрієм Салюком та доктором архітектури, доцентом кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Олегом Рибчинським провели обстеження 8 скульптур на балюстраді собору святого Юра. І виявили деякі недоліки, тож ці фігури будуть обробляти спеціальним розчином.

В управлінні охорони історичного середовища зазначили, що також перевірять стан решти захищених у місті скульптур.

Нагадаємо, з перших днів війни у Львові вітражі, скульптури, пам’ятники, вівтарі та каплиці закрили спеціальними матеріалами/конструкціями. Загалом захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ.

До уваги ЗМІ: до наступного обстеження зможуть долучитися журналісти. Про час та дату буде повідомлено додатково.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

У Львові комунальне підприємство обікрали на 900 тисяч гривень

У Львові судитимуть директора товариства за заволодіння коштами громади

1 годину тому

На Львівщині гуляють фальшиві долари

У області припинено діяльність організованої групи, яка займалась збутом підробленої американської валюти

3 години тому

У Львові відбулась публічна розмова з професором Шкандрієм

Росія створює викривлене уявлення української культури. Невілюючи, обезцінюючи, висміюючи та привласнюючи собі окремі елементи та…

4 години тому

На Львівщині перекинувся автомобіль (ВІДЕО)

На трасі до Дрогобича

6 години тому