Новини

У Львові не буде мовних патрулів

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що Львову не потрібні мовні патрулі, оскільки в місті люди зі Сходу переходять на українську під впливом середовища. Тема конфліктів на мовному ґрунті експлуатуться проросійськими силами. Про це мер міста сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

“Я не бачу таких необхідностей на сьогодні, тому що Львів є найбільше у світі українськомовне місто”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання про ставлення до ініціативи мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа щодо мовних патрулів, Садовий сказав:

“Ой, ви знаєте, так багато ініціатив, просто, можливо, люди мають трошки більше вільного часу на такі речі. В нас нема такої проблеми. Ми, знаєте, якось стараємось проводити роз’яснювальну роботу. Є мовний омбудсмен в нашій державі, вони молодці, звертають увагу урядникам на дотримання закону”.

Як зазначив Садовий, Львів на сьогодні є одним з найбільших гуманітарних хабів світу. А люди, які приїхали зі Сходу, і які, можливо, раніше не так активно використовували українську мову, у Львові отримали мовну практику.

“Дуже легко, коли ти в середовищі, ти переходиш на українську мову. Але ти робиш це з любов’ю. Тут нема жодного примусу, жодного тиску. І багато людей, яких я раніше знав, які боялися говорити українською, сьогодні вони говорять, і з кожним разом все краще і краще”, – розповів мер.

За його словами, тема конфліктів на мовному ґрунті завжди експлуатувалася проросійськими силами, або тими, хто отримував фінансування з боку країни-агресора.

“І ми повинні розуміти, що москалота буде вкидувати мільярди, щоб дестабілізовувати ситуацію в Україні. Тому що вони вже зрозуміли, що вони не зможуть захопити нас, як вони це планували, тому вони будуть вкидувати кошти на підтримку різних націоналістичних, радикальних рухів, будуть підтримувати а-ля мілітарні організації під своїм ракурсом, і будуть витрачати мільярди на пропаганду, тому до того треба бути готовим, треба це розуміти”, – додав він.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Павло Табаков та інші відомі артисти заспівають у Львові

легендарні хіти української естради при свічках

31 хв. тому

На Львівщині перекинувся автомобіль

травмовані троє осіб, поліцейські встановлюють обставини

54 хв. тому

Садовий знову забув про комунальні проблеми Львова

Мер Львова написав пост про вибори у Молдові

57 хв. тому